sPORT

Szentpéterváron nem lesz BL-döntő, Szocsit kihagyja a Forma-1

A nem is olyan váratlanul kitört orosz-ukrán háború, pontosabban az orosz agresszió azonnal keresztülhúzta számos sportesemény megrendezését, Oroszország pedig a nemzetközi sportszervezetek szankcióival számolhat.

Alig három és fél évvel ezelőtt Oroszország labdarúgó-világbajnokságot rendezett, az eseményt akkor Vlagyimir Putyin, orosz elnök remekül használta fel az ország presztízsének növelésére.

Korábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA éveken át tartó vizsgálata megállapította, hogy Oroszországban állami szintű doppingolás zajlott 2011 és 2015 között, amiben több mint ezer sportoló volt érintett – önhibájukon kívül –, és bebizonyították azt is, hogy súlyos visszaélések történtek a moszkvai doppinglaborban. Az ügy vége az lett, hogy 2019-ben az olimpiáról, a paralimpiáról és a világbajnokságokról is kitiltották Oroszországot négy évre, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül két évre csökkentette a büntetést, amely azonban Tokióra, illetve a pekingi téli olimpiára még érvényben volt.

Bajnokok Ligája döntő; 2021; Fotó: Susan Vera - Pool/Getty Images

 

Az olimpiákon nem használhatták az Oroszország elnevezést, helyette Orosz Olimpiai Csapatként (ROC) szerepeltek a sportolók, orosz győztes esetén az ország himnuszát sem játszhatták le, helyette Csajkovszkij zongoraversenye csendült fel.

2021. december 2-án az ENSZ mind a 193 tagországa elfogadta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot. A béke tradíciója mintegy 3000 éves, az ókori olimpiák koráig nyúlik vissza. Ugye úgy tudjuk, hogy a korabeli görög olimpiák idején a hellén államok felfüggesztették a háborúzást. Az olimpiai béke január 28-án kezdődött, hét nappal a pekingi téli játékok megnyitója előtt, és elméletileg március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér véget. De ennek már nincs jelentősége.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arra kér minden nemzetközi sportszövetséget, hogy helyezze át vagy törölje az Oroszországba vagy Fehéroroszországba tervezett eseményeit. A NOB pénteki sajtóközleménye szerint a testület semmilyen eseményt nem tervez a két országban, egyben szorgalmazza, hogy ne helyezzék ki az orosz és a fehérorosz zászlót, illetve ne játsszák le a két ország himnuszát nemzetközi sporteseményeken.

A helyzet persze eléggé bonyolult, hiszen nemcsak orosz nemzeti válogatottak és klubcsapatok szerepelnek európai szervezésű bajnokságokban, de több olyan orosz cég is van, amely sportrendezvények fő szponzora is egyben, nem beszélve arról, ha az adott csapatnak orosz tulajdonosa van, mint Roman Abramovics a Chelsea esetében.

Bajnokok Ligája; Everton, SL Benfica; 2022; Fotó: Octavio Passos/Getty Images

 

Így például a női kézilabda Bajnokok Ligája sorozat és a budapesti Final Four fő támogatója a DELO, a férfi labdarúgó BL-ben évek óta szponzor a Gazprom is. Az angol szankciók miatt a Manchester United már kénytelen volt megválni egyik fő támogatójától, az Aeroflottól

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már évek óta irányított sorsolásokkal érte el, hogy az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában se kerüljön össze ukrán és orosz klub.

Az UEFA végrehajtó bizottságának pénteki rendkívüli ülésén a szervezet első körben a Bajnokok Ligája-döntő rendezési jogát elvette Szentpétervártól – péntek délelőtt az UEFA immár hivatalosan közölte, hogy a döntőre a párizsi Stade de France-ban kerül sor. Az orosz város május 28-án lett volna a finálé házigazdája – az UEFA hozzátette, hogy a finálé időpontja változatlan maradt.

A szövetség emellett azt is tudatta, hogy a végrehajtó bizottság határozatának értelmében az UEFA kiírásaiban résztvevő ukrán és orosz klubok, valamint a két ország válogatottjának hazai mérkőzéseit semleges helyszínen kell lejátszani – ez a jelenlegiek értelmében a katari világbajnoki selejtezőkre is vonatkozik, melynek rájátszásába Ukrajna és Oroszország is bejutott.

Az ukrán csapat a menetrend szerint március 24-én elvileg Glasgow-ba látogat, ahol Skóciával mérkőzik meg, míg az orosz válogatott Lengyelországgal csap össze az új direktíva szerint semleges helyszínen. Csakhogy a konfliktusban szintén érintett Lengyelország - ha Ukrajna elesik, orosz-lengyel határ lesz - közben bejelentette, nem hajlandók az oroszokkal egy pályára lépni.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) pénteki döntésének értelmében az orosz és az ukrán válogatottaknak és klubcsapatoknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket. A női Európa-bajnokság selejtezősorozatában a Lengyelország-Oroszország és a Csehország-Ukrajna mérkőzéseket elhalasztották. A Finnország-Ukrajna férfi világbajnoki selejtező mindkét meccsét Finnországban rendezik.

A pénteki döntés a férfi Bajnokok Ligájában az ukrán Motor Zaporizzsja, a női BL-ben az orosz CSZKA Moszkva és a Rosztov-Don, a férfi Európa-ligában az orosz Csehovszkije Medvegyi, a férfi Európa-kupában pedig az orosz HK Viktor Sztavropol csapatát érinti.

Az EHF és az EHF Marketing GmbH felmentette a férfi Bajnokok Ligája klubjait a versenysorozat hivatalos partnere, a Nord Stream 2 emblémájának és reklámjainak kötelező megjelenítése alól.

A csapatokkal való egyeztetés után az Forma-1 vezetősége úgy döntött, lefújja a szeptemberre tervezett Orosz Nagydíjat az orosz-ukrán háború miatt.

Antonio Giovinazzi; Forma-1; Szocsi; 2021; Fotó: Mark Thompson/Getty Images

 

Szocsi 2014-ben lett a Forma–1-es versenynaptár része, és 2022-ben búcsúzott volna a királykategóriától. Az eredeti tervek szerint jövőre a Szentpétervár közelében lévő Igora Drive-ra költözött volna a verseny.

Az orosz főszponzorral versenyző Haas a hírek szerint szerződést bonthat az őket 2021 óta támogató Uralkali vegyipari vállalattal. Günther Steiner csapatfőnök egy péntek délben tartott sajtótájékoztatón elismerte, jogászaik vizsgálják a szerződésüket, és azt is elmondta, arra sincs garancia, hogy Nyikita Mazepin a versenyzőjük marad.

Pénteken Dubajban miután Andrej Rubljov óriási csatában 3:6, 7:5, 7:5 arányban nyert a lengyel Hubert Hurkacz ellen, az orosz teniszező csak annyit írt üzenetként a kamerára, hogy: "No war please"