sPORT

Szilágyi Liliána: Bántalmazott vagyok

25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges – írta meg Szilágyi Liliána instagram oldalán. Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar úszónő D. Tóth kriszta műsorában is beszélt bántalmazásairól.

"Bántalmazott az apám.

Testileg. Lelkileg. Szexuálisan.

Gyermekkoromtól kezdve.

Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről."

 

View this post on Instagram

A post shared by Liliana? (@lilianaszilagyi)

 

Szilágyi Liliána nemrég volt 25 éves

Azt mondja, valahol 12 éves kora óta készül erre a beszélgetésre.

Akkor persze még nem tudta, hogyan, kivel zajlik majd, és mit fog mondani – egyáltalán: mit mondhat el abból, ami vele-velük történt. 2016-ban aztán saját kezébe vette az életét, és azóta már tudatosan, szakemberek segítségével építi, erősíti magát (és közben, amennyire tudja, az édesanyját), hogy képes legyen a nyilvánosság elé állni a történetével.

Mert az, amit az Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszóról tudtunk, amit a jó tanuló-jó sportoló kislányból, majd a sikereiért (és a szeretetért) szemünk előtt harcoló fiatal nőből láttunk eddig, az ő igazságának csak egy vékony szelete volt.

D. Tóth Kriszta: “Ahogy ott ült mellettem az autóban, és eleinte nagyon nehezen, de aztán fokozatosan egyre nagyobb magabiztossággal mesélt – átgondoltan, higgadtan, néha saját magához, néha túlélőtársaihoz, olykor pedig az egész uszodai közeghez és mindenki máshoz is beszélve –, azon kaptam magam, hogy a mélységes megrázkódtatás mellett csodálom őt. A bátorságáért, a nyugalmáért, azért, amit és ahogy mond. És azért, ahogy a szavakkal a szemem láttára „szabaddá mossa” magát.”

Az Elviszlek magammal évadzáró epizódjában: Szilágyi Liliána.

 

Borítókép: https://www.instagram.com/szilagyililana/