13 fotó, ami megmutatja, miért jó Borsodban fesztiválozni

Akinek a Művészetek Völgye már túl zsúfolt, az válassza a Sajó völgyét, ahol sokféle helyszínen, felújított szocreál városközpontban, vagy egy lankás dombok között fekvő festői kis faluban kapcsolhat ki. Augusztus 5-én indul, és két hétig tart a Kolorcity Fesztivál Kazincbarcikán és a környékén, ezért most képekben mutatjuk meg, miért érdemes felkeresni a környéket.

Ha már Kolorcity a fesztivál neve, tényleg komolyan veszik a színes várososdit, és igyekeznek évről évre vidámabbra színezni Kazincbarcikát.

 

 

A város tele van panelházakkal, amiket folyamatosan festenek le fiatal grafikusok munkáival, így máris egész más a környék hangulata.

 

 

 

Itt nemcsak fotózkodni lehet színes, embernagyságú betűkkel, de még bele is lehet ülni egy-egy utcabútornak is beillő betűbe.

 

A post shared by Marianna Kovács (@mariann1228) on

 

Itt található az a közösségi üzenőfalként működő köztéri műalkotás, ami nem olyan rég a megyei hírekbe is bekerült, miután valaki napokon át minden reggelre Simicska Lajos egyik elhíresült trágár mondását rakta ki az elforgatható elemekből.

 

A post shared by Robin Pál (@robinpal14) on

 

A város közterein Szőke Gábor Miklós több deszkaszobra megtalálható, a pegazus egy körforgalomban áll, a 13 méter hosszú kínai sárkány a kínai-magyar együttműködésnek állít emléket, miután a környék lakosságának legtöbb munkát adó BorsodChem kínai többségi tulajdonban van. Sűrűbb napokon néha várni kell, ha az ember közös fotót szeretne készíteni vele.

 

A post shared by Béla Thurner (@beci_0731) on

 

A szocreál városközpontot felújították, de az iparvárosi múlt tovább él, így szerencsére még mindig találni olyan retro feliratokat és szobrokat, amik visszarepítenek a hatvanas-hetvenes évekbe.

 

A post shared by @berta.bogi on



A Kolorcity Fesztivál zenei felhozatal már-már viccbe illően vegyes. A nagyobb hazai nevek közül ott lesz a Punnany Massif, az Edda, a Tankcsapda, Sebestyén Márta, a 100 Folk Celsius, Szalóki Ági, St. Martin, Bródy János, és a nagyüzemi elektronikus tánczene rajongói a Lights Off Color Fesztiválon őrjönghetnek.

 



Az egyik főhelyszín a kazincbarcikai Csónakázó-tó, ami egy szépen karbantarott tó, ligetes parkkal, új játszótérrel és romantikus híddal.

 

 

A fesztivál idején nemcsak Kazinbarcikán, hanem a környező falvakban is felpezsdül az élet, ami azt jelenti, hogy olyan festői tájakon kerülhetünk mámoros hangulatba, mint a Sajó völgye. A Muzsikás együttes például a nagyjából 200 lakosú Dubicsányban lép fel a kocsma és a nádas közötti placcon. A itt álló magtárat nemrég felújították, és a falu lakóitól összegyűjtött régi fotókból megrendezték a Mi, dubicsányiak című kiállítást, ami még azok számára is érdekes és szívet melengető élmény, akik nem ismernek senkit a környékből.

 

A post shared by Attila (@attila.hajko) on

 

Koncertezik a Kolorcity Fesztiválon Péter Szabó Szilvia, akinek 2018 elején jelent meg az új albuma, amivel visszatért a gyökerekhez, de ennél is fontosabb, hogy Sajógalgócon játszanak, ami pont olyan, ahogy egy mesebeli falut elképzel az ember.

 

 

Ha fesztivál, akkor mindenki az evésre, ivásra gondol, de rendszeresen tartanak futóversenyeket is, amin különböző korú és edzettségű nevetők indulhatnak.

 

 

A koncertek mellett érdekes kiállításokba is bele lehet futni. A nemrég felújított kazincbarcikai Mezey-házban állítják ki például a Tiszaörsön élő Szabó István Star Wars-makettjeit. Szabó István a nyolcvanas évektől építi a méretükben és precizitásukban is lenyűgöző makettjeit. Annak ellenére, hogy eleinte csak talált alapanyagokból és videókazettákról dolgozott, a házának padlása zarándokhellyé vált a filmsorozat rajongói és a környékbeli iskolások körében. Ugyanitt állítják ki Ambrus Attila, vagyis a Viszkis kerámiáit, hozzá vetítik az életéről szóló tavalyi filmet. Egy beszélgetést is tartanak a bankrablóból lett kerámiaművésszel, aki azt szeretné megmutatni, hogy nincs az a mélység, ahonnan vissza ne lehetne jönni.