7 program a Szigeten, amit látnod kell, mielőtt... filmszakadásig iszod magad!

Quimby, Tudósok, cirkusz, nyugágyban heverészés, retrómaraton orrvérzésig a Fresh-sel és a Shygys-zal!

Pink -1. napra tett gigakoncertjével elstartolt a 2017-es Sziget, ami idén ráadásul jubileumot is ünnepel: 25. alkalommal változik bulimennyországgá a Hajógyári. Ilyenkor természetesen azonnal előjönnek az olyan hangok, miszerint „ez a Sziget már nem ugyanaz a Sziget, mint régen”,  meg hogy a Hajógyári ilyenkor egy „csakis elektronikus zenéket nyomó, drogos fertő”, és társai. Illetve feltűnően elszaporodnak a Facebookon a tüntető „engem nem is érdekel a Sziget”-típusú kommentek.

Fotó: Bődey János / Index.hu

Hogy ez mennyire nem igaz, a Port.hu stábja (a sorozatfüggőtől a zenerovatoson át a színházasig) összeállított egy tízes listát, jobbnál jobb programokkal. Íme:

1. Quimby-koncert

Forrás: Sziget Fesztivál

Egy nyári fesztivál Quimby nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül! Az ország legnépszerűbb ún. „alternatívrock zenekara majdnem egyidős a Szigettel (ők egy évvel hamarabb, 1991-ben kezdték a bulimaratont), pénteken 16:55-kor kor tart koncertet az OTP Bank színpad by A38-on. 

2. A „szokásos” Leningrad koncert!

Két Portos kolléganőm is berakta a szubjektív buliajánló listájába a Leningradot, vagyis a szentpétervári és moszkvai klubok egykori rémeit, akik ma már megszokott bulivendégek a Szigeten, és 20 évnyi zenélés után is ugyanolyan energiával népszerűsítik a ska életérzést, mint az első próbájukon!

3. Cirque du Sziget

Forrás: Sziget Fesztivál

 

A Sziget cirkusza szerencsére már régen nem az a szaros szalma szagát árasztó, szakadt ponyvás sátor, ahol szomorú bohócok és láncra vert állatok kornyadoznak a platós IFA-val vontatott lakókocsik gyűrűjében. A sziget cirkusza egy hatalmas sátor és egy szabadtéri színpad, ahol a világ minden tájáról érkező cirkuszművészek látványos és magával ragadó produkciókkal kápráztatják el a közönséget! Minden Sziget-lakó életében legalább egyszer kötelező ellátogatni erre a helyszínre, az élmény és felszabadultság ugyanis garantált!

4. Tudósok-koncert

Forrás: Sziget Fesztivál

 

A hazai underground legendás ikonja és minden tróger magyar kortárs író és festő doyenje, drMáriás már 50 éves, de ma is örök fiatalként keveri össze minden buliján a jazz, a punk, a drum’n’bass, az avantgárd és a költészet legkülönbözőbb elemeit.

5. Márkus Sándor: Whale Me! – Coming in, coming out

Forrás: Sziget Fesztivál

 

Testvérlapunk, a Fidelio.hu rengeteg izgalmas programmal várja a fesztiválozókat a következő napokban a színház- és táncsátrában. Az egyik legérdekesebb ezek közül Márkus Sándor, a meleg bábszínész előadássorozata. Ez egy interaktív installáció, amin keresztül Márkus őszintén mesél saját magáról, identitásáról és frusztrációiról. De persze sok más egyéb is lesz ugyanitt, a részletes Fidi-program itt érhető el!

 

6. Sleeping Beauty Project

Forrás: Sziget Fesztivál

 

A Fidelio-sátorban a fesztiválozók egy vezetett altatásban is részt vehetnek. Ez egy alvó installáció, amely egyszerre korlátozza és tölti fel összekevert információkkal a látást, hallást és tapintást, miközben testünk egy nyugágyban pihen. Fontos! Az egy alvásciklusig tartó szeánszban csak adott létszámú ember vehet részt, az álomtúrák előre meghatározott időpontokban indulnak!

7. Retrószínpad

Forrás: Sziget Fesztivál

 

Azt hiszem, a fenti fellépőlista magáért beszél: aki ide jön, úgy érezheti, egyetlen perc sem telt el 1997 óta!