A jövő sztárjai online fesztiválon nyűgöznek le: ma este indul a Rising Stars Digital

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. S bár jelenleg az utazási lehetőségek korlátozottak, a Müpa és az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) a digitális technika segítségével mégis a kontinens egyik legmodernebb előadó-művészeti központjába invitálja nézőit. Ráadásul úgy, hogy ehhez még a fotelből sem kell majd felállni! Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a Rising Stars Digital sorozat keretében a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség pedig a Müpa Facebook-oldalán élő közvetítésben követheti a koncerteket.

A legrangosabb európai előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) egyedüli magyar tagjaként a Müpa már hosszú évek óta egyengeti azoknak az ígéretes zenészeknek az útját, akiknek a koncertjeire néhány éven belül jó eséllyel már nagyon nehéz lesz jegyet szerezni. A 2020/21-es évad Rising Stars sorozata pedig tökéletes példa arra, hogy a kihívások sem állhatják útját a határtalan zenei élménynek, és a rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek: a hamburgi Elbphilharmonie hat kivételes fiatal művész és formáció, az Aris Vonósnégyes, Jess Gillam, James Newby, Diana Tishchenko, Cristina Gómez Godoy és Vanessa Porter előadását közvetíti online Rising Stars Digital címmel. A közöség pedig – hasonlóan a korábban  megszokott ECHO-streamekhez – a Müpa Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel a koncerteket január 26-tól 31-ig minden este 20:30-tól a Müpa Home részeként.
A Rising Stars ezúttal is küldetésének tekinti az új zene népszerűsítését: valamennyi muzsikus  koncertjén hallhatunk egy-egy vadonatúj kortárs kompozíciót, amely az ECHO felkérésére született. A szervezők e téren is ügyeltek a változatosságra: az művek szerzői között japán vagy francia alkotót éppúgy találunk, mint angolt vagy spanyolt.
A nyitóestén a Frankfurtban alakult Aris Vonósnégyest láthatjuk-hallhatjuk, akik többek közt azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy öt díjat is bezsebeltek a magas presztízsű müncheni ARD versenyen. A koncerten Kurtág György, Sosztakovics és Mendelssohn egy-egy meghatározó vonósnégyesét adják elő, emellett elhangzik Misato Mochizuki in-side című új darabja is, amely az ECHO felkérésére született. Akik valami igazán különlegesre vágynak, semmiképp se hagyják ki a mindössze 22 éves, magával ragadó egyéniségéről híres brit szaxofonvirtuóz, Jess Gillam  produkcióját, aki a szaxofonosok közül elsőként jutott be a BBC Young Musician verseny döntőjébe.Műsorán Poulenc, Graham Fitkin, Dowland és Iturralde egy-egy műve szerepel. Az énekeseket a fiatal kora ellenére már számtalan sikerrel büszkélkedő brit bariton, James Newby képviseli: korábban olyan neves együttesekkel lépett színpadra, mint a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Gabrieli  Consort vagy a BBC Szimfonikus Zenekar.
Koncertje a szerelem költészetét járja körül Clara és Robert Schumann dalciklusaival. A hegedű  rajongói is örülhetnek, hiszen az utóbbi évek egyik legnagyobb hegedűs felfedezettje, Diana  Tishchenko előadását élvezhetik. 2018-ban elnyerte a párizsi Long-Thibaud-Crespin Verseny  nagydíját, a The Strad szerint pedig egyenesen „megbabonázza a közönséget súlyos gesztusaival és jelentős személyiségével”. Debussy és Franck egy-egy darabja mellett a portugál Vasco Mendonça A Box of Darkness with a Bird in Its Heart című új művét is megszólaltatja.


Hasonlóan változatos estét ígér Cristina Gómez Godoy spanyol oboaművész: csodálatosan könnyed ösztönösségéről a Süddeutsche Zeitung néhány éve ódákat zengett. Olyan karmesterekkel működött már együtt, mint Simon Rattle, Riccardo Muti vagy Zubin Mehta, ezúttal pedig a német-japán zongoristával, Mario Häringgel és Sara Ferrández brácsaművésszel osztja meg a színpadot. Végül, de nem utolsósorban egy meglepetésekkel teli stuttgarti előadó, Vanessa Porter varázsolja el a nézőket. Az ütőhangszeres művész szívesen kísérletezik a színpadon az emberi test hangszerként való alkalmazásától a vibrafonon át az elektronikáig.
Koncertprogramját csupa izgalmas kortárs műből állította össze, így biztosak lehetünk benne, hogy felejthetetlen este elé nézünk.