Adventi vásárok

Elkezdődött a karácsonyvárás, megnyitottak az adventi vásárok, ünnepi díszbe borultak az üzletek, éttermek, főutcák és főterek. Engedjük át magunkat mi is a várakozás emelkedett élményének, engedjük el a gondokat és merítkezzünk meg a programokban! Egy kis időt mindenképpen szánjunk az adventi időszak élvezetére, hogy ne csak a rohanásról szóljanak az ünnepi előkészületeink.

A forralt bortól és sült gesztenyétől illatos, karácsonyi dallamoktól hangos, kézműves portékáktól roskadozó kisebb-nagyobb vásárok mindenhol jelen vannak, elég hamar túl is töltekezhetünk  - valamint költekezhetünk - velük, de hogy a kereskedelem felfuttatásán túl valóban élményt adjanak, sok-sok kiegészítő programmal és évről évre egyre szemet gyönyörködtetőbb dekorációkkal készülnek.

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

Az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár magával ragadó hangulatával az ünnepi készülődést teljessé teheti. Itt elsőrangú kézműves termékeket és ételeket találhatunk. A Magyar Kézműves Szövetség garantálja a közel 20 mesterséget felsorakoztató kirakodó mustra sokszínűségét, magas színvonalát. A vásár különlegessége egy több mint 3 méter átmérőjű adventi koszorú, valamint tíz, több mint egy méter magas angyalka, amelyek egy ötvös-aranyműves, egy textiltervező iparművész és egy bőrműves összefogásával születtek.

A gasztronómia elsőrangúsága a hüttében jelenik meg: a hütte célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban kompromisszumot nem ismerő vendégséfekkel, sommelier-kel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládé- és teaszakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, kávépörkölőkkel. Látványkonyhája ugyanaz az installáció, amely a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d’Oron is kiszolgálta a versenyzőket.

Budapesten még számos hangulatos, kisebb-nagyobb vásárral találkozhatunk, a kerületek központi terein is kigyúlnak a fények, mint például Óbudán.

A Várkert Bazárban családoknak nyújtanak valódi kikapcsolódást sok változatos programmal.

Különleges, a lelassulást valóban fókuszba állító, kulturális programokkal tarkított adventi vásár sorozatba várják a látogatókat a budapesti bevásárló és tematikus utcák közül a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Ráday Soho (Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út) az ún. "Slow" Karácsonyon.

Advent Szentendrén

Szentendre történelmi belvárosában, a Dumtsa Jenő utcában tartott adventi vásáron is a helyi és környékbeli termelőké, valamint a minőségi termékeket készítő árusoké a főszerep. Mivel Szentendre pezsgő művészeti életéről is híres, a helyi művészek alkotásai is megtalálhatóak lesznek pavilonjaikban. A vásár a közösségépítés színhelye is: a tűzkosarak mellett megállhatunk, kipihenhetjük a rohanást, és a baráti beszélgetéseket is kellemessé teszi egy-egy pohár forralt bor mellett.

Fehérvári Advent

A székesfehérvári adventi vásár az elmúlt években joggal nevezhető a legszebb magyarországi karácsonyi vásárok között is kiemelkedőnek. Az idei évben a dekorációkban a mese lesz a fő meghatározó elem, ezzel együtt a mesés hangulat szó szerint is garantált lesz. A fényfestés és épületvetítések mellett nagyméretű figurák, az óriási karácsonyfa körül futó kisvonat teszik egyedi élménnyé a városi sétát, nagyszerű hátteret szolgáltatva ünnepi családi fotóknak. A vásár Zichy-ligeti végénél felállított korcsolyapálya teljesebbé teszi a téli - ünnepi hangulatot. A székesfehérvári adventi vásár igazi különlegessége, hogy az adventi hétvégéken a Püspöki Palota udvara is ünnepi díszbe öltözik, és a helyi kézművesek ott kínálják egyedi portékáikat, valamint a gyertyagyújtások színhelye is az ott felállított színpad. 

Pécsi Advent

A fényfestésnek jelentős szerepe jut a Pécsi Adventi és Mesevásárban is. A Dzsámi épülete fog több alkalommal állóképes vetítésben pompázni, és december 21-én, a téli napforduló alkalmából a teljes Széchenyi tér fényfestést kap, Adventi fény-kör-panoráma címmel. A vásárban a sokszínű programok mellett a gasztroudvar 20 kitelepülőjének ínycsiklandozó kínálatából és 42 kézműves portékáiból szemezgethetnek a látogatók. 

Debreceni Advent

A 120 pavilon és a 33 méter átmérőjű óriáskerék is arról tanúskodnak, hogy a Debreceni Adventi Vásár méreteiben igencsak nagyra törő. Kézművesek, iparművészek egyedi termékeiben és színpadi programokban itt sem lesz hiány. Különleges helyszíne a Régi Városháza udvarán nyíló Angyalliget.

Egri Advent

A kivilágított egri vár és a Szépasszonyvölgyi borok önmagában hívogatónak hangzanak. Eger gyönyörű barokk belvárosa gondoskodik a felejthetetlen és meghitt adventi hangulatról, az igényes színpadi programok pedig a szórakoztatásról. A Városháza Üvegtermében a családokat péntektől vasárnapig adventi játszóház várja.  A vásár bögréjének megvásárlásával az egri Családok Átmeneti Otthonát támogathatjuk.