Elmaradnak az idei könnyűzenei fesztiválok

Bár többen abban reménykedtek, hogy augusztus 15. után ismét lehet könnyűzenei fesztiválokat tartani, a kormány csütörtökön bejelentette, hogy meghosszabbítják a korlátozásokat.

„A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

„A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat augusztus 15. után is fenntartják”

– tette hozzá.

Gulyás Gergely még április 30-án jelentette be, hogy augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb részvételszámmal zenés-táncos rendezvényeket szervezni, így több szervező már akkor bejelentette, hogy idén nem tartanak fesztivált: így elmarad(t) például a Sziget, a Volt, a Rockmaraton és a Balaton Sound.

Forrás: Jason Kempin / Getty Images for Coachella. A kép illusztráció!

 

Többen azonban reménykedtek az enyhítésben, így augusztus 15. utánra halasztották a fesztiváljukat. Így tett többek közt az EFOTT, amit augusztus 26. és 30. között, vagy a Strand fesztivál, amit augusztus 19. és 22. között tartottak volna meg, de a fenti döntés értelmében mégsem kerül sor rájuk, ahogy az idén minden bizonnyal elmarad az összes tervezett könnyűzenei fesztivál. Az említetteken kívül a szervezők eddig

a Fishing on Orfű, a Paloznaki Jazzpiknik, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Kolorádó Fesztivál

elmaradását jelentették be.

A 2020-as EFOTT-ra elővételben vásárolt jegy- és bérlettulajdonosoknak a szervezők lehetőséget biztosítanak a voucherek 2021-es évre való átvitelére, illetve 3 százalékos kezelési költség mellett történő visszaváltására is. De az efottosok arra kérik a fesztiválozókat, hogy amennyiben módjukban áll, használják fel jegyüket a következő nyáron, ezzel segítve a jövőre vonatkozó szervezési munkálatokat.

A kormány egyébként 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának.

A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. Az idei fesztiválszezont és a fesztiválszervezőket azonban mindez nem menti meg.


(via MTI, portfolio.hu)