Kilépő italok dupstep-alapokra - Sziget-ajánló, augusztus 12.

Idén a dubstep világklasszisa, Skrillex majd egy notórius sláger-újrahasznosító, Fred again.. zárja a Nagyszínpad programját.

Skrillex (Nagyszínpad – 19.15) 1988-as születésével már-már veteránnak számít a Sziget szólóelőadói között. Pályafutását a From First To Last nevezetű post-hardcore zenekarban kezdte, majd szólópályára lépve az egyik legnevesebb dubstepelőadóvá avanzsált. Debütáló EP-jét még a megboldogult Myspace-en propagálta, az 54. Grammy-átadón pedig már három díjat (legjobb tánczenei/elektronikus album, legjobb tánczene, legjobb remix) is elnyert. A közismerten sztahanovista zenész karrierje során megszámlálhatatlanul sok előadóval dolgozott együtt, többek közt a Kornnal, akiknek Skrillexszel közös lemeze, a Path Of Totality formabontó jellege ellenére is egyik legsikeresebb kiadványa lett. A legutóbbi Skrillex-mű, a Don't Get Too Close tavaly látott napvilágot.

 

Lassan már tradíció, hogy a Sziget utolsó napján egy világklasszis DJ zárja a Nagyszínpad programját: az illető ezúttal Fred again.. (Nagyszínpad – 21.15), aki a 2022-es Grammy-díjátadón elnyerte a legjobb elektronikus/tánczenei albumért járó elismerést. Frederick Gibson – aki művésznevét egy Scooby Doo-mozifilmből kölcsönözte - 16 évesen egy acapellaegyüttes tagjaként kezdte pályafutását, később aztán az analóg felől a digitális technikára nyergelt át, és a tokiói Red Bull Zeneakadémián kitanulta a DJ-szakmát. 2018-ban három kollaboráció jóvoltából is a slágerlisták élére került: George Ezra Shotgunja után Demi Lovato Clean Bandit és Rita Ora Let Me Love You című dalában is közreműködött. Actual Life nevezetű háromrészes projektjében immár mások szerzeményeit gondolta újra, ugyanakkor paradox módon ez lett magasan legsikeresebb próbálkozása.

 

A Big Thief (Revolut Stage – 20.45) nem tartozik azon előadók közé, akik a kiszámíthatóságot és a pontos tervezést mindenek felettinek tartják, ez a fajta spontaneitás pedig kiadványaikon is tetten érhető. Dragon New Warm Mountain I Believe in You című dupla lemezüket pl. a pandémia idején rögzítették, négy különböző helyen, négy különböző hangmérnök közreműködésével. Mindenesetre a kaotikus munkamódszer is meghozta a gyümölcsét, a 2023-as Grammy-díjkiosztón a legjobb alternatív album kategóriában kaptak jelölést.

 

A shoegaze műfaj – ami kb. a szomorú indie rock szinonimája volt - valamikor a  kétezresekben élte reneszánszát, ekkoriban megannyi Sziget-előadót is beletuszkoltak ebbe a skatulyába. Az Észak-Karolinai Wednesday (Revolut Stage – 17.00) bevallottan ebből a korszakból és ezen zenekaroktól inspirálódott, és ezt a hangzást vegyíti sajátos hangvételű country rockjával. A déli hangulat azonban nemcsak hangzásukban, de szövegeikben is megjelenik, Karly Hartzman énekesnő hangjával pedig mindez hatványozottan autentikus jelleget ölt.