Sven Väth és Big Shaq: Balaton Sound pénteki ajánló

A tavalyi nyár egyik legnagyobb netes sztárja is ott lesz pénteken a fesztiválon. A Man’s Not Hot című komikus trap számmal befutott Big Shaq ráadásul most jött ki egy újabb mesterművel.

Rita Ora

 

A pénteki nap egyik nagyszínpados sztárja napjaink egyik aktuális popsztárja, Rita Ora, aki tavaly már majdnem fellépett a Szigeten, de az utolsó pillanatban lemondta. Az énekesnő Koszovóban született, de Londonban nőtt fel, ahol először 2007-ben tűnt fel Craig David Awkward című számában. Öt évvel később futott be igazán, mikor a Hot Right Now című drumandbass slágerben vokálozott, és még ebben az évben kijött az első saját albuma. Azóta teljes új albumot nem adott ki, de majdnem minden évben kijön egy-két új száma. Idén júniusban került fel a netre 2018-es Girls, amin a trap egyik legnagyobb női sztárja, Cardi B rappel. Emellett elkezdett filmekben szerepelni, a Halálos iram-sorozat mellett a Szürke ötven árnyalatának filmváltozatában játszotta Mr. Grey testvérét. Az új albuma egy szakítás és jogi viták miatt hat éve készül, eredetileg idén tavasszal jelent volna meg, de ezt őszre tolták, viszont a fesztiválon várhatóan elénekel róla pár számot.

 

 



Big Shaq

 

A brit komikus és rapper tavaly nyár végén vált váratlanul óriási netes szenzációvá a Man’s Not Hot című freestyle-lal. A sikerre való tekintettel rendes szám és klip is készült belőle, így már fekete pufidzsekiben rappelte Miamiban a strandon, hogy egy férfinak sosincs melege, és közben mémmé tette a skrrrr pop pop halandzsa rapszöveget. Idén júniusban jött ki az új nyári slágere, amiben végre leveszi a kabátot, és arról rappel, hogy egy rendes férfi nem táncol.

 

 



Butch

 

A bajszos német dj a kétezres évek végén futott be egy sor minimál house himnusszal, és közben Ibizától Németországig rendszeres fellépő lett. Elég németes szigorral dolgozik, és nagy barátja Ricardo Villalobosnak, akivel többször írtak közös számot. Magyarországon már sokszor megfordult, utoljára idén februárban, és augusztusban a B My Lake-re is visszatér.

 



GusGus

 

Elszállós, éteri house-t hoz Izlandról a Gusgus, akik már a kilencvenes évek közepétől erősítik az elektronikus zenei szcénát. A csapatot eredetileg két filmes és a zenész Daníel Ágúst Haraldsson alapította, hogy utóbbi főszereplésével egy rövidfilmet forgassanak, aminek aztán egy sikeres album lett a vége. Haraldsson egyébként 1989-ben az Euróvíziós dalfesztiválon képviselte az országát, de nulla pontot ért el. A Gusgus tagjai folyamatosan cserélődtek, most éppen ketten alkotják a csapatot, Biggi Veira és Daníel Ágúst. Mostanáig tíz albumuk jelent meg, és olyan ismert zenészek számait remixelték, mint Björk, a Depeche Mode, a Moloko és a Sigur Rós. A nevüket egy '74-es Fassbinder-film ihlette, amiben egy nő gusgus-nak ejti a kuszkuszt, mikor a szeretőjének főz. Nem most járnak először Magyarországon, nagyjából kétévente erre járnak különböző felállásokban.

 

 

Sven Väth

 

A hatvanas születésű német dj az underground elektronikus színtér nagy öregje, aki sosem okoz csalódást, és Magyarországra is rendszeresen jár játszani. A szülei még Kelet-Németországból szöktek át a vasfüggöny nyugati oldalára, ahol aztán pubot nyitottak, és a 17 éves Sven fiuk lett a DJ, miután beleszeretett az elektronikus zenébe Ibizán, ahol három hónapig flyereket osztogatott és estére kinn hagyott nyugágyakon aludt a strandon. Már a nyolcvanas években elkezdett saját zenét írni, és 22 éves korára európai megasztárrá nőtte ki magát. Két évvel később megnyitotta a legendás Omen nevű diszkót, ami a techno egyik első bástyája lett, és a záróbulin az utcán is tömegek táncoltak. Híres arról, hogy maratoni szetteket játszik, a Coccoon nevű kiadójánál pedig olyan producerek számai jelentek meg, mint a Legowelt és Ricardo Villalobos.

 




Julian Jeweil

 

A Dél-Franciaország és Németország között ingázó producer a techno szikárabb, hajnalig táncoltató vonalát képviseli, ennek megfelelően a dj szettjeiben hajlamos kőkeményen odadöngölni. 2007-ben jött ki az első slágerszáma, az Air conditionné, és nem sokkal később leszerződött Sven Väth kiadójához, a Coccoonhoz, nem véletlen, hogy egymás után játszanak péntek este a Heineken színpadnál. Később Ritchie Hawtin és Popof kiadójánál jelentek meg számai, amiket rendszeresen játszottak a legnagyobb dj-k.