Szerdán indul a Bánkitó Fesztivál 2022

Két nap múlva, július 13-án szerdán 16 órakor megnyitja kapuit az idei Bánkitó Fesztivál. A három élőzenei színpadon, és egy nagy eletronikus zenei színpadon több mint 80 zenei programmal készülnek; a külön színházi helyszínükön az év legfrissebb független színházas darabjaiból látható válogatás, és emellett még több mint 40 kulturális és képzőművészeti programmal, külön családi és gyerekprogramokkal, tudományos beszélgetésekkel, előadásokkal, és műhelyekkel várnak Titeket!

Pár nap múlva újra megnyitja kapuit a Bánkitó, az ország legnagyobb kisfesztiválja. 2019 után végre teljes mérettel és a szokásosnál is színesebb színpadokkal jönnek a legaktuálisabb magyar zenekarok, és idén újra izgalmas külföldi előadókkal is erősödik a line-up; a zenei mellett pedig izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal és civil-kulturális programokkal várják látogatóikat. 

"Minden évben törekszünk arra, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszunk, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra. Idei, sok szempontból aktuális témánk: a mezőgazdaság. Úgy tűnik nem élhetünk úgy, mint eddig. Az új kihívásokra új megoldásokat keresünk, nemcsak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keressük a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek. 

Olyan ügyeket boncolgatunk a téma kapcsán, mint a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai, a természetközeli életmód választásának lehetőségei, vagy hogy tényleg mindenki ki akar-e költözni a városból. Körbejárjuk, hogy a klímaválság, a háború és a gazdasági válság milyen hatást gyakorol a mindennapjainkra Megvizsgáljuk, hogyan hatnak az okostelefonok mindennapjainkra, mélyre ásunk olyan témákban, mint a jövőkutatás, a fejlődéshez, növekedéshez való viszonyunk vagy a feminizmus strukturális kérdésfelvetései. Ezekre a dilemmákra keressük a válaszokat a szokásos tóparti hangulatban."

Bangkoki neo-soul, anatóliai rock,  és az elmúlt évek egyik legnagyobb zenei szenzációja, a nigeri Mdou Moctar is 

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból ország és kulturális határok nélkül hozza el az izgalmasabbnál izgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Ha valaki könnyedebb szórakozásra vágyik, ne maradjon le július 15-én pénteken a bangkoki énekes-dalszerző, Phum Viphurit koncertjéről. Phum  Viphurit 2018-ban futott be Lover Boy című slágerével, amely már 85 millió megtekintésnél jár a Youtube-on és amely nagy szerepet játszott abban, hogy 2019-ben Phum európai, amerikai és ázsiai turnéja is sold-out lett. Boy Pablo, Gus Dapperton, vagy a No Vacation rajongóinak különösen ajánljuk Phum Viphurit koncertjét. Ha pedig valaki a stílus szerelmese, bőven talál még a pénteki nap folyamán magának izgalmakat, ugyanis Phum Viphurit koncertje után egyből kezd a Carson Coma, utánuk pedig az Elefánt. Sőt! A Bánkitó nem lenne Bánkitó, ha Tószínpadot július 15-én nem a Csaknekedkislány zárná.  Ugyanezen a napon érkezik Bánkra 2021 egyik legnagyobb hazai szenzációja, Beton.Hofi, valamint a 2021-es év egyik legmeghatározóbb hip-hop albumát, a Metamatikát jegyző 6363.

Az idei Bánkitó egyik legnagyobb szenzációja Mdou Moctar, akinek tavalyi ‘Afrique Victim’ című lemeze egy év végi listáról sem hiányozhatott. A Tuareg gitáros eddigi legfontosabb albuma lényegében a kortárs szaharai zene újraértelmezése, amely nem csak zeneileg előremutató, de a költői meditáció, a szerelem és a vallás mellett felszólal az egyenlőtlenség és Nyugat-Afrika kizsákmányolása ellen, valamint szót emel női egyenjogúságért. Mdou Moctar először érkezik Magyarországra és július 16-án valószínűleg a Bánkitó történetének egyik legfontosabb, legnagyszerűbb koncertjét láthatjuk majd. Ugyanezen a napon először mutatkozik be közönség előtt  a Middlemist Red & The Wild Bunch Orchestra, amely erre az alkalomra áll össze, hogy még grandiózusabb hangzást biztosítson a ‘The Other Side of Nowhere’ dalainak. Szintén ezen a napon felejthetetlen török bulival mutatkozik majd be az anatóliai rockot játszó Nasip Kismet, a színpadot pedig a hazai szcéna legsötétebb elektronikáját játszó Superflake zárja majd.

Hazai nagy klasszikusok és a Balming Tiger, a multinacionális k-pop banda

2018-ban Krúbi még alig ismert fiatal, izgalmas tehetségként mutatkozott be nálunk, idén viszont a csütörtöki nap headlinereként érkezik hozzánk a Platon Karataev, a Bohemian Betyars és a Ricsárdgír társaságában. Július 14-én különösen várjuk Szalai Anna & Dorozsmai Gergő koncertjét a Tószínpadon, valamint a 9 tagú, zenészekből, rendezőkből, producerekből álló, többnemzetiségű k-pop kollektíva, a Balming Tiger fellépését.  A szöuli csapat ars poeticája képviselni a társadalom fiatal generációját, feszegetni a műfaj határait és népszerűsíteni a ázsiai kultúrát. Érdemes csütörtökön korán érkezni, hogy elcsípjétek a Jazzbois szettjét a napsütésben, vagy a new-wave hip-hip legfrissebb képviselőit, Co Lee-t, Filot, vagy éjjel gyurist és az Ibbiganget.

Aratástól vetésig a Borona színpadon 

A fesztivál idén is változatos, mégis körülfogó képet nyújt a legaktívabb underground elektronikus hazai szcénáról a “Borona” fantázianévre hallgató színpad tánctereiben az elektronikus dallamok szerelmeseinek. Szerdán egy friss és színes lineup-al szántjuk be a fesztivált, olyan zenészekkel akikre az elmúlt években figyeltünk fel: dtnb, safety%dance, Acideal LIVE, Toro Lomo, és továbbiak.

Csütörtök a szelektorok napja, ahova óvatos válogatással a legelhivatottabb zene kutatókat hívtuk meg, számos korosztályból. Ezen a napon biztosan hallunk majd olyat amit előtte sosem hallottunk, például a Suhaid, Crimson, Stanley Maneuver triótól.

Péntek a kísérleti elektronikák, a keményebb zenék, és a techno napja. Korán indítjuk a színpadot, késő délutántól több órányi élő fellépésnek lehetünk tanúi a Dalmata Daniel és EXILES társaságok jóvoltából. Az éjszaka pedig tele van pakolva olyan technikás hazai versenyzők élő és DJ performanszaival mint AIWA, DJ Syncbutton, és obwigszyh LIVE.

Szombaton pedig utolsó napos örömködés várható. Délutántól nappali buli indul a szcéna olyan világ-zenei képviselőivel mint Adis is OK és Vedat Akdag. Kora este egyedi élő fellépések sorával kápráztatunk, mint például az első valaha közös Gnork & Route 8 LIVE. Majd a fesztivál végszavaként egy egész éjszakányi határfeszegető tánc vár bennünket house, tech, electro, trance tengelyen.

Minden idők egyik legizgalmasabb színházi szemléje 

Idén visszatér a Bánkitó Színházi Fesztivál a Kisrétre, de bemutatkozik egy vadonatúj szabadtéri helyszín is. Ez a tér a kísérletezés terepe, ahol a színház kilép a falak közül és utat keres vissza a természetbe. Délután árnyas liget, ahol Charles Bukowski versei Hajduk Károly előadásában szólalnak meg cselló kísérettel, vagy apró otthon, ahol a Banquet for Bees csapatával egy órára mindenki kipróbálhatja, hogy milyen kockázatos a méhek élete. Késő éjszakánként kísértetiesebb formát ölt a liget: egyik éjjel a Kelemen Patrik koreografálta Cryptic Bodies disztópikus test-hangzavar mozdít ki a nyugvópontról, máskor pedig a TÁP csak most, csak itt látható felkavaró mezőgazdasági stand-up-ja borzolja a kedélyeket. A teret tovább tágítja a Tünet Együttes és Szabó Veronika – a Szirének, akik szó szerint bevisznek minket a sűrűbe. A Dinnyeköztársaságban Békés megyei dinnyetermesztő gazdák dokumentarista eszközökkel mutatják be a mezőgazdaság mai magyar valóságát - egy valódi piacon. Érdemes egy nappal korábban érkezni, mert hamar elfogynak a dinnyék!

Eltűnő világok és civilizációs dilemmák 

A színházi sátorban a pécsi munkásosztály lakta Uránváros éppen eltűnő világáról mesél Kelemen Kristóf Niké – szabadságunk szobra című stream-előadásában. Az életünket meghatározó környezet és a civilizáció kihívásairól Göndör László és nagymamája, Katona Éva végigbeszélgették a karantént, a Nagymamával álmodtam című darabjukban, a múltban keresik a választ. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon Z generációs csapata a saját jövőjére kérdez rá a városi lét és a közelmúlt viszontagságait is megvizsgálva - a szerzők érettségiző, fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak

A termelés és növekedés kényszereit a művészetre Molnár Csaba, Vadas Tamara és Vass Imre fordítja át a Game Changer -ben, a változás, megújulás mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseit kutatva, a színházi tér határait feszegetve. A Narratíva Társulat Demerung (Csehov Meggyeskertje) előadása pedig tűpontosan láttatja az elidegenedés égetően aktuális problémáját, azt,  hogy az értelmiség hogyan válhat kiszolgáltatottá, tehetetlenné a jelenben, és azt, hogy mi közünk van mindehhez. 

Városlakók készüljetek, mert szerdán megnyitjuk a kapukat! Körbenézünk a bánki dombokon, völgyeken, hogy aztán a stégen megpihenve tájleíró költeményeket olvassunk. És miközben indul a vetésforgó az északi és tó színpad  között, egy pár napra a hátunk mögött hagyhatjuk a szorongásainkat.