95 éve született Janikovszky Éva

2021. április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, aki 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Napjainkban már a harmadik generáció mondhatja el magáról ugyanazzal a lelkesedéssel: már óvodás vagyok! Egyedi látásmódja, mellyel ugyanolyan jól át tudta adni az élet hétköznapi helyzeteinek gyerek és felnőtt nézőpontjait, szövegeit a mai olvasó számára is szerethetővé teszi. Nemcsak a magyar, de a világ számos országának olvasói a szívükbe zárták. Első, világsikert aratott könyve, a Ha én felnőtt volnék 1965-ben jelent meg.

Több mint 30 könyvét eddig 35 nyelvre fordították le,

és a kiadási jogokat kezelő Móra a mai napig kap megkereséseket műveinek megjelentetésére Argentínától Kínáig. Töretlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy 2020 novemberében megjelent gyerekkori naplóját – melynek helyszíne az 1938 és 1944 közötti Szeged – egy hónapon belül után kellett nyomni.

Janikovszky Éva számára a gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előremozdítása nemcsak munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a kiadó életében, és számos civil kezdeményezésben (például a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsában vagy az Írószövetség Gyermekirodalmi szakosztályában) vállalt fontos szerepet.

A mesés Janikovszky-portré Bódi Kati alkotása.

 

Tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a fentieken túl feladatának tekinti a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését. A Móra Kiadó, csatlakozva a Janikovszky Éva Alapítvány küldetéséhez, folyamatos fejlesztésekkel és a felnövekvő generációk igényeinek minél alaposabb megismerésével nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek sikerélményt találjanak az olvasásban, és barátokat a könyvekben.

A Janikovszky-évforduló alkalmából pedig 2021-ben számos művészeti projekt valósul meg a szerző munkásságához köthetően. Az év elején került a boltokba például a Naplóm, 1938–1944 bővített kiadása, április 9-én jelent meg az Égigérő fű POKET-kiadása, április 10-én volt az ősbemutatója a Naplóm, 1938–1944-ből készült hangjátéknak a Klubrádión, és ugyanaznap újíttatta fel a Móra Kiadó a Kemikál Zrt.-vel közös jótékonysági projekt keretében Babos Bertalan „Zsili” és csapata közreműködésével a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését, melyre Janikovszky Éva-köteteket is felfestettek.


(via Móra Kiadó)