A legjobb családi programok a hosszú hétvégére

Ebben a négy napban augusztus 20-i ünnepi programokkal, Kenyérlelke Fesztivállal, Gabonakalanddal, Mesterségek Ünnepével és Az ismeretlen Görgei kiállítás záróhétvégéjével várnak benneteket.

Augusztus 16., péntek

Galiba Gyermekfesztivál

Debrecen, Nagyerdő - augusztus 15-20.

2012-ben született az ötlet: a Debreceni Virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. Az eseményhez családi programok is kapcsolódnak, koncertet ad a Hahó együttes, a Rutkai Bori Banda, Szalóki Ági, a Verokai, valamint a Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar, emellett pedig lesz Ludas Matyi hasonmás találkozó, bűvész műsor, vojtinás programok, rolleres felvonulás, betyárparádé és sok-sok színházi előadás.

Augusztus 17., szombat

Feltalálók napja

Miniversum - augusztus 17-18., 9.00 - 19.00

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén a kiállítás megtekintése mellett, szuper családi programokkal is várnak benneteket a Miniversumban, ahol 10 világhírű, magyar feltaláló találmányát is felfedezhetitek miniben. Tudtátok, hogy a Miniversumban szobra van Rubik Ernő bűvöskockájának, kipróbálhattok egy kisvasútat, ami Jedlik Ányos dinamóelve alapján működik, vagy megleshetitek a golyóstollakkal megrakott kamiont, ami Bíró László nagyszerű találmányát szállítja? Játsszatok együtt, és találjátok meg mindet!

A négyszögletű kerek erdő

Városmajori Szabadtéri Színpad - augusztus 17., 10.30

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói furcsa lények. Néha azt sem tudjuk eldönteni, emberek vagy állatok. Esetleg növények. Ők sem laktak mindig az erdőben. Valaha mindnyájan máshol éltek egy másik életet, ahol talán nem érezték jól magukat. Ki ezért, ki azért. És ha valaki boldogtalan, magányos és szomorú, akkor szeretne máshol lenni, ahol nem lesz magányos és szomorú. Olyan helyen, ahol megértik, szeretik őt és ahova nem látogat el olyan gyakran ez a Szomorúság. Ilyen hely a Négyszögletű Kerek Erdő.

Áss velünk a történelem mélyére!

Buda Pop-Up - augusztus 17., 11.00

A múzeumpedagógiai foglalkozás során élményszerűen ismerkedhettek meg a budai Várnegyed, azon belül az Erdélyi bástya történetével. Betekintést nyerhettek a régészek szerteágazó tevékenységeibe az ásatási helyszínen. A program attrakciója a régészeti ásatást imitáló homokozó, ahol ti magatok is kutathattok, s az előkerülő kerámia-törmelék leletanyagot haza is vihetitek.

33. Mesterségek Ünnepe

Budai vár - augusztus 17-20.

33. alkalommal ad otthont a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek. A Mesterségek Ünnepén megismerkedhettek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatjátok a népi mesterségeket, megcsodálhatjátok a kézművesek míves munkáit, találkozhattok kokesi fababakészítővel, furosiki kendőcsomagolóval, megismerhetitek a mizuhiki csomózást és sok más, különleges mesterség képviselőit.

Koronázási Ünnepi Játékok

Székesfehérvár, Belváros - augusztus 17-19.

Az Árpád-házi királyok ősi koronázóvárosának falai közé erre a hétvégére beköltözik a középkor a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően. A gyerekek középkori játékokkal játszhatnak, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet, akik közül a legbátrabbak az idén újdonságként megjelenő lovagi tornán is próbára tehetik magukat.

Augusztus 18., vasárnap

Augusztus 20-i ünnepi programok Budapesten

Budapest, több helyszínen - augusztus 18-20.

Az ünnepi hosszú hétvégén a Kolompos, Palya Bea, Szalóki Ági, az Alma zenekar, Kovácsovics Fruzsina és a Kaláka koncertjével, légi parádéval, ingyenes Szent Korona látogatással, Magyar Ízek Utcájával, esti tűzijátékkal, valamint az új kenyér és az ország tortájának megkóstolásával várnak benneteket.

Kolompos együttes

Várkert Bazár - augusztus 18., 10.00

Zenés-mesélős, játékos-táncos mókázásra várja a kicsinyeket és szüleiket a gyermekek körében népszerű zenekar. A magyar néphagyományokat újszerűen feldolgozó játékos műsorban a gyermekek a legfontosabb szereplők, együtt énekelnek, muzsikálnak az együttessel. Játék, öröm, ének és tánc kíséri a muzsikát és a dalokat.

Kelekótya haramiák

Szent Margit kolostor-romok - augusztus 18., 10.30

Gerzson és Ödön, a két rettentő rabló nem riad vissza semmitől. Fortélyosabbnál fortélyosabb terveket kovácsolnak, készek mindent elkövetni, hogy olyan gazdagokká váljanak, akik csak a lábukat lóbálják. De sajnos hiába minden mesterkedés, hiába tervelik ki a tökéletes bűntettek egész sorát, mindig közbejön valami… Egyszer azonban különös mesébe keverednek, és kénytelenek hőssé válni, ha akarják, ha nem.

India Varázsa Fesztivál 2019

Lélek Palotája - augusztus 18., 10.00 - 18.00

"Szabadságra vágysz? Fedezd fel az érzékek 4 szigetét és éld át az indiai utcák, piacok, templomok hangulatát! Ismerkedj a tudományos spiritualitással, ájurvédikus konyhaművészettel! Egyszerre kikapcsolódás és tanulási lehetőség. Tedd magad szabaddá!"

Palya Bea családi koncertje

Várkert Bazár - augusztus 18., 11.00

“Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Ennek ellenére az Altatok nem gyereklemez, inkább családi. Írtam “felnőttesebb” és “gyerekesebb” dalokat is, melyek a lélek belső tájaira is elvezetnek minket: nemcsak az altatásról szólnak, hanem általában az intimitásról és a gyengédségről. Mindezt humorral és közös énekléssel adom tovább kicsiknek és nagyoknak.”

Énekelj!

Budai Kertmozi - augusztus 18., 21.00

Buster Moon, az elegáns koala egy valaha szebb napokat látott színház igazgatója. Buster örök optimista - na jó, azért kissé zsivány is -, de mindennél jobban szereti a színházát, és bármit megtenne azért, hogy az fennmaradjon. Látva, hogy élete álma az összeomlás szélén áll, egy utolsó esélye van, hogy visszaadja ékkövének a régi fényét: megrendezi a világ legnagyobb énekversenyét...

Augusztus 19., hétfő

Szalóki Ági családi koncertje

Várkert Bazár - augusztus 19., 10.00

Az elmúlt 15 évben Szalóki Ági mintegy 600 koncertet adott Magyarországon, a környező országok magyar közösségeiben és több európai gyerekközösségben. A lemezek zenei anyagát népdalok és énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László és mások költeményei.

Alma együttes

Várkert Bazár - augusztus 19., 11.00

Buda Gábor a 22 évvel ezelőtt megalapított Alma Együttes ötletgazdája, frontembere, énekese és zeneszerzője 2018 augusztusában új zenei alapokra helyezte az általa kialakított hangzást. Két kiváló zenész érkezett a zenekarba Berkesi Alex basszusgitáros és Ránki András billentyűs személyében, akik nem csak hangszeres játékukkal, de énektudásukkal is erősítik a produkciót.

Kenyérlelke Fesztivál

MOM Kulturális Központ - augusztus 19-20.

2019. augusztus 19-20-án rendezik meg az ötödik, hagyományosan kenyeret készítők találkozóját Budapesten, hogy ismét összehozzák a kenyér szerelmeseit. A fesztivál arra törekszik, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozóhoz ingyenes családi nap és izgalmas erőpróba is társul.

Augusztus 20., kedd

Szent István Ünnep - Gabonakaland

Vajdahunyad vára - augusztus 20., 10.00 - 17.00

Augusztus 20-a nemcsak az államalapítás és Szent István király, hanem kenyér ünnepe is! Idén a nemzeti ünnep napján múzeumi keretek között gondolják újra a hagyományt: augusztus 20-án „gabonakaland” résztvevői lehettek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaiban. A múzeumi felfedezőjátékkal vállalkozó kedvűek játszva szerezhetnek majd hasznos ismereteket legalapvetőbb élelmiszerünkről, a búzáról, valamint a megismerhetik, hogyan is készítették el korábban a „mindennapi” kenyeret.

Kovácsovics Fruzsina

Várkert Bazár - augusztus 20., 10.00

Fruzsi egy derűs, interaktív utazásra hívja a gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket: a nézőtér játszótérré változik, van közös táncolás és éneklés, Fruzsi bemutatja a legérdekesebb madarakat, bevezet a hangszerek különleges világába, megtanítja a pingvintáncot és azt is, mi mindenre jó a hepperedeppe-heppendre varázsige...

Kaláka: Három székláb

Várkert Bazár - augusztus 20., 11.00

A Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok a sokak által kedvelt lemezek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) darabjai. A Kaláka muzsikusai bemutatják érdekes hangszereiket, lehet együtt énekelni, együtt szajkó módra verset mondani és még közösen muzsikálni is.

Szent István Napi Várjátékok

Hollókő, Ófalu - augusztus 20., 11.00 - 16.00

Augusztus 20-án ismét időutazás részese lehet mindenki Hollókőn és egészen a végvári időkig repülhet vissza. A Vár előtti téren egy korabeli tábor elevenedik meg, ahol tábori életet mutatnak be a vitézek, fegyverekkel gyakoroltatnak, beöltözködési és fényképezkedési lehetőséget biztosítanak. Az Ófaluban is számítani kell labancok portyázására, akiket a kuruc vitézek vesznek üldözőbe, majd csapnak össze a Vár előtt. A nap végén az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, melyet a győztesek lakomája követ.

Az ismeretlen Görgei

Magyar Nemzeti Múzeum - augusztus 20-ig látogatható

A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy Görgei Artúr (1818-1916) valós alakját, pályafutását, majd megítélését, s annak változásait napjainkig bemutassa, s emlékét az őt megillető tisztelettel és megbecsüléssel övezze. A tárlaton több mint 400 műtárgy, multimédiás alkalmazások, filmek segítségével ismerhetitek meg a legendás tábornok örökségét. A kiállításhoz kapcsolódó ingyenes kutatófüzet megtalálható Az ismeretlen Görgei kiállítás első termében, a bejárattól balra.