Az 5 kedvenc budapesti játszóterünk

Itt a gyereknap, minden a kicsikről szól, és hol érzik magukat a legjobban a kicsik? Hát a játszótéren, és nem csak ők, velük együtt nekünk is természetes életterünkké váltak, és vannak kedvenceink!

Vuk játszótér

Budapest, Bérc u. 31, 1016

Ha minden igaz, ez volt az első vagy az egyik első tematikus játszótér a fővárosban, és a 2010-es nyitás óta sem kopott fénye – ami nem feltétlen igaz a Dargay Attila rókameséje által ihletett figurákra, amiket időről időre felújítanak, de a köztes periódust „antikolt” állapotban kénytelen elviselni a sok gyerekfenék alatt. A gumilappal borított rókavár örök kedvenc, nagy csövekben lehet mászkálni, több kijáraton lehet kijönni és rá is lehet mászni – már ha kicsik vagyunk. Az árnyas, hatalmas fákkal szegélyezett játszótér hátsó részébe kisebb akadálypályák kerültek, fapallós, ugrós és kapaszkodós fajtából, és van kötélpálya is, ami picit be lett szorítva oldalra. A nagyobbaknak vannak edzőgépek és egy óriás sakkpálya – elég nagyok a fa figurák, a kisgyerekekkel érdemes vigyázni – és a kerítésre felfüggesztettek néhány alaplépést is. Az egésznek remek erdei hangulata van, pláne, hogy a gumi járólapok mellé illatos mulcs került, az asztalok pedig kisebb piknikre is alkalmasak.

Gellérthegyi csúszdapark

Gellérthegy Természetvédelmi terület, Gellért-hegy, 1118

1967-ben, a Főkert 100. születésnapja alkalmából adták át a Gellért-hegyen a csúszdás játszóteret, ami évtizedeken át mindenki kedvence volt. Beleértve a felnőtt turistákat is, de a csúszdák annyira elkoptak már, hogy inkább gatyaszaggatóként funkcionáltak, mint játékszerként. Két éve aztán teljesen felújították is kibővítették az egész teret, új csúszdákat is kaptunk, hullámosat, kanyargósat és egy nagyon látványos csőcsúszdát, a kisebbek pedig egy rövidebb és dupla csúszdát is. És ez még nem a vége, mert van a földbe süllyesztett gumiugráló, fészekhinta, favár és minialagút, a domboldali rész is gumiburkolatot és kapaszkodódudorokat kapott. A felső szintet is felújították, ahol a csúszdák indulnak, itt van egy nagy pókháló mászóka és egy mini kilátótorony mászóhálóval. Az utóbbinál érdemes a szülőknek külön figyelni, sokkal könnyebb a mászás felfelé mint lefelé, másrészt mivel sötétedés után sokan jönnek ide bulizni, néha kellemetlen meglepetés lapul a torony belsejében!

Pólós játszótér, Margitsziget

Budapest, 1138

Frissen, két éve újították fel a sziget legnagyobb játszóterét, ami nem azért Pólós, mert csak ebben a ruhadarabban látogatható, hanem azért, mert nagyon közel van a Hajós Alfréd uszoda, ahol ugye a vízipólosok edzenek. Nem könnyű  megtalálni, mélyen bent van a szigeten a Parkmozi megállónál, a büfé és a felnőtt kondipark mögött „lapul” a Bercsek-kertben. A helyszín a vizes tematikára épít, de ez nem is feltűnő és nem erőltetett – ezt idézik meg például a gumilappal borított „hullámos” felületek. Nagyon szimpatikus, hogy a tér nincs körbekerítve, teljesen szabad és átjárható, a központi részen egy nagy favár van mászófallal, létrával és hálóval, a kicsik kedvence pedig a homokozós rész kis felhúzható vödörrel és nagy szitával, azt tényleg nem tudják megunni. Nincsenek ugyan különleges játékok, de az egésznek nagyon jó hangulata van, és itt tényleg ki lehet kapcsolni.

 

Olimpia Park

Budapest, Olimpia park, 1055

A terület 2014-ben újult meg, ekkor a pihenő park mellett kapott játszóteret is a park, ami így együtt egy jókora közösségi teret jelent, amihez még egy kutyafuttató is tartozik, ami azért tényleg ritkaság Budapesten. A különböző korosztályok számára létrehozott eszközök között találunk csúszdával kiegészített mászó komplexumot, kötélből álló mászókát, és a legkisebbek számára készült hajót. Az utóbbi nem csak egy fahajó, hanem a Dunán egykor az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaja alatt szolgált Maros hadihajó 15,5 méter hosszú és 6 méter széles játékverziója, ami egy kombinált mászóka-rendszer, csúszdával, kötéllétrákkal, kötélhidakkal. Van az egyre elterjedtebb baba-mama hintából is, nyáron pedig a fő attrakció a középen elhelyezkedő, földből előtörő vízsugarak. A parkban mosdó is van, amiért külön pont jár. A játszótérhez kapcsoltan süllyesztett multifunkcionális sportpálya épült beton lelátóval.

Anna-rét játszótér, Normafa

Budapest, Jánoshegyi út 105039, 1121

Persze, ide nem lehet ebéd után csak egy órára kiugrani, ide kirándulni kell úgy fél napra, de megéri, mert az a legjobb játszótér, ami tényleg a szabadban van. A Normafa és a Libegő felső állomása között található hatalmas Anna-réten 2015-ben újították fel és bővítették ki a játszóteret, ahol aztán tényleg minden van minden korosztálynak. Van egy kisebb kalandpályához hasonlító mászókás rész mászó és mozgó elemekkel a nagyobbaknak, van kanyarcsúszda a kisebbeknek, álló- és ülő libikóka, fészekhinta, játszóvár, favonat, egy hatalmas pók és szöcskejáték, sőt, olyan ún. integrált játék is van, amin az egészséges és a mozgássérült gyerekek együtt játszhatnak. Van kötélpálya biztonságos távolságban a többi játéktól, és arról elindulni tényleg olyan, mintha nekirugaszkodna az ember a lenti völgynek, és akinek ez sem elég, az csak vegye elő a labdát vagy a frizbit, és ott a rét, ahol persze piknikezni is lehet.