Bemutatkozik Dönci, a tacskó

Új kabalafiguráját mutatja be megnyitásának hatodik évfordulóján a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A Dönci névre hallgató tacskó a gyermekek látogatását segíti, s hamarosan múzeumpedagógiai feladatokat is „ellát” majd.

Március 18-án lesz hat éve, hogy megnyílt az Európai Uniós és hazai támogatásokból felújított Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, a ma már látogatóközpontként működő épület vezetői az átadás évfordulójára időzítik a gyermekeknek készített tárlatvezető kiadvány, illetve annak főszereplője bemutatását. A Gróf Tacskó Dénes névre hallgató figura a kastély egykori uráról kapta a nevét. A figura kiválasztásában szerepet játszott, hogy az Schell Antónia, Almásy Dénes gróf egyenesági leszármazottja visszaemlékezései szerint több tacskója is volt a családnak. A gyermekeknek készült kiadványt a látogatóközpont két tárlatvezetője, Szák Orsolya és Szilágyi Sándor írta, az illusztrációkat a szintén gyulai Opra Tamás készítette.

"Tacskó Dönci szinte végtelen számú lehetőséget jelent a számunkra" – mondta Fekete-Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. "A tárlatvezető füzet az első eleme annak az építkezésnek, amellyel a kastély múzeumpedagógiai kínálatát szeretnék újragondolni. A látogatóközpont szakemberei foglalkoztató kiadványok készítésével és új foglalkozások kialakításával tervezik kiegészíteni a szombaton bemutatásra kerülő kiadványt. A barátságos figura jó szolgálatot tehet abban is, hogy könnyebben megszólíthassuk a gyermekeket, s rajta keresztül egyfajta személyes kötődést alakíthassunk ki feléjük, bizonyítva, hogy a kiállítóhelyek látogatása nem feltétlenül jelent unalmas és könnyen feledhető órákat." – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

 

A március 19-én, 11 órakor az Almásy-kastély kápolnájában kezdődő könyvbemutatót 10 órától egy
tacskótalálkozó előzi meg. A délig tartó kutyás rendezvény helyszíne a kastélypark lesz, ahol ezen a héten már fotópontokat is felállítottak. Ezeken a bemutatásra kerülő kutya is szerepel. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub vezetője, Alt Sándor által összeállított szombat délelőtti programban lesz felvonulás, ügyességi bemutató, játékok, a gazdik pedig abban vetélkedhetnek, melyikük tacskója a legszófogadóbb. Tacskósok és kutyátlanok pedig egyaránt hazavihetnek egy-egy lufiból készült példányt, a résztvevő kutyusok pedig emlékbilétát kapnak.

További infókat erre találtok!