Gyerekfilmek karácsonyra

A legnagyobbat kétségtelenül az RTL Klub gurítja, ugyanis december 24-én leadják minden óvodás kislány kedvencét, a Jégvarázst.

És itt akár vége is lehetne a cikknek, de nem lesz. A Jégvarázs – ha jól tudjuk - egyszer volt magyar (nem fizetős) csatornán, vagyis üdítő kivételnek számít a karácsonyi rajzfilmdömpingben. Ebben az időszakban az összes tévécsatorna előkotorja archívuma mélyéről azokat a filmeket/rajzfilmeket, amik kicsit is ajánlhatók gyerekeknek, és gyors egymásutánban le is adja őket. (vö. Bud Spencer-Terence Hill filmek) Ennek köszönhetően alapdarabok és rajzfilm-klasszikusok is kapnak helyet a műsorfolyamban, amiért a szülők egyik szeme minden bizonnyal sír, a másik meg nevet. Sír, hiszen a tévénézés alapvetően nem a legjobb módja az idő eltöltésének a gyerekek szempontjából (persze a felnőttekéből is), és nevet azért, mert így egy lélegzetvételnyi szünethez juthat a karácsonyi rohanás közepette. De mivel a karácsony amúgy is egy kivételes alkalom, meg lehet engedni a gyereknek is, hogy egy kicsivel többet tévézzen, persze ez ne menjen a családi összejövetelek rovására.
És most lássuk, mit kínál a magyar tévé!


Jégvarázs



És akkor kezdjük a legnagyobb durranással, a Jégvarázzsal! 2013 decemberében volt a magyarországi premierje a mozikban, azóta pedig módszeresen hódítja meg az aktuális korba érő kislányokat. Egy Disney-rajzfilmről van szó, főszereplője egy testvérpár, Anna és Elza. Az utóbbinak varázsereje van, amit mondjuk a háta közepére kíván, de attól még van, és nem is tudja használni. A lényeg a lényeg: bejegesíti az egész birodalmat, melynek ő a királynője, és Annának meg a pasijának kell megoldani, hogy ne fagyjon be mindenki feneke. A film 18.45-kor kezdődik a tévében, ha szerencséjük van a gyerekeknek, Jézuska nem érkezik hamarabb, minthogy befejeződne a film.


Szörny Rt.


Karácsony első napjára egy Disney-Pixar kollaborációt ajánlunk, a 2001-ben készült Szörny Rt-t. A mese abból a szempontból is tökéletes választás, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is jól szórakoznak rajta, és itt a habos-babos hercegnők helyett szörnyeknek drukkolhatunk. A sztori nagy vonalakban a következő: amikor a felnőttek leoltják a gyerekszoba lámpáját, a szekrényből szörnyek bújnak elő, hogy ijesztgessék a kicsiket. Ezt minden gyerek tudja. Azt viszont kevesebben sejtik, hogy a rémes figurák nem azért huhognak, mert élvezik. Egyszerűen ez a munkájuk. Sully az egyik legsikeresebb alkalmazott a cégnél, ő a Szörny Rt. csúcsrémisztője. Asszisztensével, az egyszemű Mike Wazowskival járja az emberek világát, hogy sikolyokat, s ezzel a világának energiát gyűjtsön. A két menő rémisztő hétköznapjai azonban megváltoznak, amikor egy Boo nevű kislány a szörnyek világába téved. A mesét már számos alkalommal leadták a tévécsatornák, de ez jellegzetesen olyan történet, amin újra és újra jól el lehet szórakozni.


Neveletlen hercegnő

Kislányok előnyben! Hercegnő: pipa. Szép ruhák: pipa. Rút kiskacsából gyönyörű lánnyá változás: pipa. Legjobb barátnő: pipa. Fiú a láthatáron: pipa. Minden benne van, amit egy kislány szerethet és amiről álmodozhat, ráadásul a főszerepet az azóta Oscar-díjjal is jutalmazott Anne Hathaway és szemöldökei játsszák, úgyhogy kellemes másfél órás kikapcsolódást garantál a film: Mia, mint a kamaszlányok általában, arról ábrándozik, hogy siker és csillogás veszi körül. Álma valóra válik, amikor egy nap meglátogatja sosem látott nagyanyja, aki ráadásul Genovia királynője, és azért jött, hogy unokájának átadja a trónt. Míg a szigorú nagymama a királynőhöz méltó viselkedésre próbálja nevelni a makrancos kamaszlányt, Mia egyre kevésbé szeretne királynő lenni. Ahhoz ugyanis itt kéne hagynia barátnőjét, az iskolát, kedvenc Ford Mustangját és persze egy fiút, akivel kapcsolatban szintén titkos álmai vannak.

Lemony Snicket - A balszerencse áradása

Ezt a filmet inkább iskolás korú gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk, legfőképp a kicsit ijesztő figurák miatt. Lemony Snicket könyvei voltak az elsők, melyeknek sikerült a Harry Potter sorozatot letaszítani a New York Times ifjúsági bestseller-listája éléről. A kritika lelkendezése közepette az első kilenc Lemony Snicket könyvből 50 millió példányt adtak el 1999 óta. A filmváltozatban Jim Carrey alakítja Olaf grófot, az elmés álcák és elképesztő fondorlatok nagymesterét, aki meg akarja kaparintani a Baudelaire árvák családi örökségét.