Hamarosan érkezik a Toldi-rajzfilmsorozat

Jankovics Marcell szakmai pályájának utolsó remekműve, a Toldi animációs sorozat szeptember 19-én, 19.40-kor debütál a Duna Televízión.

Az MTVA még az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan hirdetett pályázatot, amelynek eredményeképpen évtizedek után ismét nagyszabású animációs filmmel büszkélkedhet a hazai rajzfilmgyártás. A Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell nevével fémjelzett sorozat különlegessége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel.

Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőség főszerkesztője a múlt vasárnap zárult Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) során történt bejelentésen kiemelte, hogy a magyar rajzfilmgyártás új gyöngyszemének premierje alkalmából országos kampánnyal készül a közmédia. A közönség így már szeptember elejétől találkozhat az animációs sorozattal az újságokban, online és a social média felületeken.

Bakonyi Péter és Mikulás Ferenc a sajtótájékoztatón. Forrás: Ujvári Sándor / MTI


Mikulás Ferenc, a KAFF és az alkotást megvalósító Kecskemétfilm Kft. igazgatója kiemelte: nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat, a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében.

„Jankovics Marcell (híven Arany Jánoshoz) egy tizenéves fiatalember karriertörténetét mutatja meg,

akinek még legénytoll sem pelyhedzik az állán. Megtalálta a humort is a költő szövegében, de még Petőfi is segítségére volt Arany személyének megjelenítésében” – tette hozzá.

Az elbeszélő mű, amely ismertté tette a költőt, elmaradhatatlan eleme a hazai közoktatásnak. Az animációs technikának köszönhetően a magyar irodalom és kultúra egy darabja kel életre a XIX. századi költemény modern feldolgozásában. A tévésorozat az Arany-eposz tizenkét fejezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll. A nagyközönség a sorozatot – ami remélhetőleg nem csak az általános iskolásoknak nyújt majd szórakoztató élményt – a premiert követően még öt vasárnap este követheti a Duna Televízión.


(via MTVA Sajtó és Marketing Iroda)