Három új társasjáték a Pagonytól

A 3-tól 99 éves korig ajánlott játékok ezúttal is egy-egy népszerű könyvsorozathoz kapcsolódnak.

Dániel András: A kuflik és az esőtánc

Játéktervező: Bojti Anna
3–8 éves korig
2–4 játékos részére
Játékidő: kb. 20 perc

Kooperatív társasjáték izgő-mozgó gyerekeknek. A kuflik és az esőtánc alapvetően a memória szabályaira épül, de annál sokkal több: jól meg lehet kavarni egymást és saját magunkat is, így remekül fejleszti a koncentrációt, emellett a mozgás is teret kap játék közben. A memóriázás megtornáztatja az agyat, de itt nemcsak az elme, hanem a test mozgatása is nagy szerepet kap, ugyanis egy csomó tánclapka tartozik a játékhoz, amiken az Elhagyatott rét lakói prezentálják, milyen mozdulatokat kell bemutatni a játékosoknak ahhoz, hogy össze tudják állítani az esőtánc koreográfiáját.


Lencse Máté: Lajka – Űrutazás 3-5-8 éveseknek

Illusztrátor: Kismarty-Lechner Zita
3–10 éves korig
2–4 játékos részére
Játékidő: kb. 20 perc

A népszerű 3-5-8 perces mesék nyomán 3-5-8 éveseknek szól ez a játék, de a legnehezebb játékmód a felnőtteknek is kihívás. Lajka, az űrutazó kutya felfedező útra indul. Találkozik egy csomó érdekes űrlénnyel, majd megérkezik a Kutyuri bolygóra, ahol különleges űrkutyaeledeleket és -játékokat fedez fel, végül a Hexa bolygón nyomoz űrkukacok után. Lajkával a gyerekek egyik bolygóról a másikra kalandozhatnak a világűrben, miközben játékosan és észrevétlenül fejlődik a finommotorikus és logikai készségük, illetve a koncentrációjuk is. A társasnak a szinte észrevétlen, játékos fejlesztés az alapfilozófiája. A színezés az egyik legmegnyugtatóbb módja annak, hogy fejlesszük a kicsik finommotorikus képességeit, a Lajka pedig éppen a színezésre épül – de nem a hagyományos módon.

Lencse Máté: Abszolút megvadult betűk

Illusztrátor: Bernát Barbara
4 játékmód
Kezdő és haladó játékverzió 9–99 éves korig
1–7 játékosnak
Játékidő: 45 perc

Az Abszolút megvadult betűk egészen új szintre emeli a szavakkal történő játék élményét. A dobozban található hat dobókocka, és ezek minden oldalán egy-egy mássalhangzó: a játékosok ezekkel dobnak, és a kapott mássalhangzókból kell (természetesen magánhangzókkal kiegészített) értelmes szavakat alkotniuk. Lehet ragozni, múlt időt használni, a lényeg, hogy értelmes szó kerekedjen, és hogy a dobott betűkből a lehető legtöbbet használja fel a játékos. Az Abszolút megvadult betűk játszható kooperatív társasként, csapatban együtt dolgozva, de akár versengve is. Sőt: van egy haladóknak szóló, nehezített verzió, amikor lehet egymástól betűket csenni vagy furfangosan megakadályozni a többieket, hogy a saját szavaikat letegyék a táblára. 


(via Pagony)