Használati utasítás ünnepekhez

A Bookline Kids előszeretettel mutat be rendhagyó gyerekkönyveket, júliusban is egy ilyen kötetet emel ki a program. A Pehelykönnyű ünnepek egyszerre tár az egész család elé jeles napokhoz írt meséket, játékokat és könnyen elkészíthető recepteket.

A készítők célja, hogy a könyv hozzájáruljon a különféle ünnepi készülődésekhez, egyúttal izgalmas történeteket biztosítson az esti meseolvasásokhoz. A kötetben többek között Berg Judit, Grecsó Krisztián Szabó T. Anna, valamint Lackfi János szövegei kaptak helyet.

„Legyen benne sok nevetés, izgalmas mesék, finom ételek, játékok, családi együttlét. Alakítsátok olyanra, amilyet szeretnétek, amilyenben jól érzitek magatokat, megfelelési kényszer és kapkodás nélkül!” Ezekkel a használati utasításokkal találkozhatnak az olvasók a Pehelykönnyű ünnepek című könyv hátoldalán, amely hazánk jeles napjaihoz, ünnepköreihez, vagy épp a születésnapokhoz, a vendégváráshoz kapcsolódva mutat be történteteket, ízeket, játékokat.

Minden egyes témához egy-egy ismert szerző rövid története társul: a karácsonyhoz Szabó T. Anna, a húsvéthoz Tóth Krisztina, a szilveszterhez Lackfi János; a meséket egy ünnepkörhöz kapcsolódó recept, játék vagy kézműves feladat, illetve két jegyzetoldal követi. A vonalkázott lapokat a gyerekek és a felnőttek közösen tölthetik meg kedvenc játékaikkal, ételeikkel.

A kötetben kiemelt szerepet kapnak az ételek: a különleges és hagyományos receptek, a különböző gasztronómiai tudást igénylő fogások. A születésnap című fejezetben például először elolvashatjuk Máté Angi Volt egyszer egy kertész című írását, majd lakomaként nekiállhatunk elkészíteni az öt perces pizzacsigát, áfonyás pohárkrém, vagy éppen a diótortát. A születésnapok dekorációjaként otthon elkészíthető füzérkészítéshez kapunk tippeket, a közös szórakozáshoz pedig egy kincskereső játékot ajánl a könyv.

A 11 szerző mellett a kötet összeállításában részt vett Harmath Eszter fotós, gasztroblogger, a KarantÉNkonyhám Facebook-csoport egyik alapítója. A csoport elsősorban abból a célból jött létre, hogy édesanyák főzési tippeket tudjanak megosztani egymással, később azonban ételadományok is terítékre kerültek. Harmath hasonló lelkesedéssel állította össze a kötetben olvasható izgalmas recepteket, a játékok Lovász Andrea szerkesztő, gyerekkönyvíró fejéből pattantak ki, az ezeket kiegészítő vidám illusztrációk pedig Mándi-Kövesdi Dóra alkotásai.

A Pehelykönnnyű ünnepek célja, a közös meséléseken, játékokon túl az is, hogy rámutasson arra:

az  ünnepek a tökéletlenségükkel együtt lesznek tökéletesek.

Ahogy az Lovász Andrea előszavában is olvasható, „egyik ünnep sem a tízfogásos vacsorától vagy a fogkefével csillogóra suvickolt lakástól lesz az igazi. Hanem csakis attól, hogy együtt vagyunk, az egymásra szánt időtől, figyelemtől, a közös élményektől”.

További infókat erre találtok!