Hófehér kecskegidaikrek születtek a Debreceni Állatkertben

A zárt kapuk mögött is mozgalmasan telik az év eleje a Debreceni Állatkertben, ahol január közepén egészséges házikecske-ikerpár jött a világra.

A kis fehér gödölyék nem sokkal születésük után már érdeklődve ismerkedtek környezetükkel, ami épp a napokban borult hóba, így a szokásosnál is több új ingert tartogat a számukra. Szüleikkel együtt az intézmény tágas vadaskertjében laknak, ahol az újranyitást követően a látogatók is felkereshetik majd őket.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Érdekesség, hogy a Debreceni Állatkertben a tavalyi és a tavalyelőtti év is kecskegida születésével indult: 2020 első újszülöttje egy szintén hófehér házi gödölye, 2019-é pedig egy kameruni törpekecske volt.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A Debreceni Állatkert alapításától kezdve igyekszik bemutatni nemcsak a nagyvilág megannyi különleges vad állatfaját, hanem azokat a háziasított állatfajtákat is, amelyek városi környezetben nem kevésbé egzotikusnak számítanak. Az állatsimogató legnépszerűbb lakói közé tartozó kecskéket (Capra hircus) nagyjából a juhval egy időben háziasították, így ők számítanak az egyik legősibb haszonállatfajnak.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A kecskét elsősorban húsáért és tejéért tartják, de szőrét, szarvát és bőrét is hasznosítják – a világ egyik legfinomabb fonala, a moher például az angórakecske szőréből készül. A macska után a kecske a legönállóbb háziállat, ebből adódóan könnyen vissza is vadulhat, ha elszabadul. A kecskék rendkívül jól másznak, egyensúlyérzékük kiváló: ők az egyedüli kérődzők, amelyek képesek fára mászni.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)