Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben

Az Őszi Országos Kaktuszkiállítást és -Vásárt a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében szeptember 11. és 13. között rendezik meg az ELTE Füvészkertjében.

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, sziklatörmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak. A kaktuszgyűjtők és -kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a XIX. század során.

Forrás: Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete

 

A növények tömeges szaporítása a magvetés, melynek velejárója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány, az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növényegyed. Erre a jelenségre néhány külföldi és hazai kaktuszkertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növényváltozatokat mint érdekességeket, majd tovább szaporította már oltás útján is őket.

Így jelentek meg, és váltak a mai napig rendkívül népszerűvé a növénykedvelők körében a színes testű vagy kakastaréj, esetleg csavart oszlop formájú kaktusz- és egyéb pozsgásnövény-változatok. A kaktuszok testszíne a zöld növényi színtestek híján piros, sárga, narancsszínű vagy piros-sárga tarkázott lesz, ami érdekes, szép, olykor bizarr külsőt kölcsönöz egy-egy növénynek, és igen népszerűvé teszi a gyűjtők körében. Külföldön külön klubokba tömörülnek a színes testű vagy extra formájú kaktuszokat kedvelő gyűjtők, termesztők. Japánban például pénzdíjas kiállításokon mutatják be legújabb kedvenceiket.

Forrás: Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete

 

Hazánkban is kedveltek ezek a kaktuszformák, és dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei őszi országos kiállítás fókuszába a szervezők a növényváltozatok nagyközönségnek való bemutatását helyezték. Látható lesz több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyede, melyek oltott növényként nőnek a gyűjteményekben, és további látványos érdekességekre is rácsodálkozhatunk az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek segítségével. Természetesen lehetőség lesz a növények megvásárlására is, a gyermekeknek pedig kézműves foglalkozásokkal készülnek.


(via kaktuszgyujtok.hu)