Két új könyv a Pagonytól

Két könyvvel jelentkezik a Pagony: Vibók Ildi A szuperlétra című kötete óvodásoknak és kisiskolásoknak mesél egy fontos, de nagyon nehéz témáról, Iwasa Megumi most megjelent kötete pedig a korábban kiadott Szeretettel üdvözöl: Pingvin című könyv folytatása.

Vibók Ildi: A szuperlétra – Mire jó a DNS?

A gyerekek tudni szeretnék, hogy a fülük miért pont ugyanolyan, mint apué, az orruk meg, mint anyué... Vajon mi az a titkos recept, amitől épp olyan lett ő, amilyen? Honnan tudja a testünk, hogy kisbaba korban nem kell bajuszt növeszteni, sőt, lányok esetén lehetőleg soha?

Vibók Ildi mikrobiológus és író. Ezt a két hivatást egyesíti A szuperlétra című mesekönyvében, ami egyszerre izgalmas történet egy minden lében kanál királykisasszonyról, Emmáról és egy hihetetlenül informatív könyv az öröklődésről és a génjeink szerepéről. Az öröklődés és a gének nyomába indul ugyanis Emma és Doki – és persze sok-sok érdekes alakkal találkoznak, akik mind Emmában laknak, és végzik a munkájukat: lemásolják a géneket, rohannak a fehérjegyárba dolgozni vagy éppen megszerelik, ha elromlik valami. Sőt, van köztük igazi nyomozó is, akinek a segítségével akár bűnügyeket is fel lehet deríteni! Vibók Ildi mindenre kiterjedő, mégis könnyen befogadható, mesés magyarázatait Mayer Tamás rajzai teszik még érthetőbbé.

5–10 éves kor között ajánlott!


Iwasa Megumi: Szeretettel üdvözöl: Bálna

A Szeretettel üdvözöl: Bálna című mese a nagy sikerű Szeretettel üdvözöl: Pingvin folytatása – az egyik korábbi mellékszereplő, Bálna professzor ezúttal főszereplőként bukkan fel a könyvben. Míg az előző kötetben Pingvin lett a szavannán magányosan unatkozó Zsiráf levelezőtársa, addig ebben a mesében a nyugdíjazott, tanítványok nélkül maradt, egyedül élő Bálna professzor az, aki elkezd leveleket küldözgetni ismeretleneknek, remélve, hogy ily módon új barátokat szerezhet.

Bálna professzor, azaz Bálint nemcsak a kicsik, de a felnőttek számára is példaként szolgálhat, ugyanis megmutatja, milyen fontos kimozdulni a komfortzónánkból és nyitni a külvilág felé. Bálna professzor kíváncsisága egészen új távlatokat nyit meg előtte: leveleire a válasz ugyanis egy egészen különleges személytől érkezik. A szemünk láttára kibontakozó levelezés pedig remek ötletet ad neki, szerencsés történések egész láncolatát indítva el. A mese jó érzékkel játszik rá a gyerekek (és a felnőttek) kíváncsiságára, hiszen oldalról oldalra, a levelezést olvasva izgatottan várjuk a magányos bálna sorsának jobbra fordulását.

5–8 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)