Magyar rövidfilm hódít a nagyvilág gyerekfilm fesztiváljain

Az ötvenévesen longboard dancing versenyen induló magyar férfiről szóló deszkás rövidfim Angyalosy Eszter és Szőke Dániel első rendezése, a múlt héten Amerikában és Portugáliában is díjazták.

Az Utolsó esély című rövidfilm, Angyalosy Eszter és Szőke Dániel első rendezése, egy majdnem ötvenéves férfiről szól, aki kitalálja, hogy megtanul gördeszkázni, pontosabban egy „longboard dancing” versenyen szeretne elindulni. Ebben a nem mindennapi vállalásban egy kiemelkedően tehetséges longboardos tini lesz a segítségére. Hamarosan rájönnek, hogy több bennük a közös, mint elsőre gondolták volna: mindketten a deszkázást használják személyes traumáik feldolgozására, és így segíteni is tudnak egymásnak a gyógyulásban.

„Amikor a film hangulatáról kérdeznek, azt szoktuk mondani rá, hogy afféle kelet-európai Disney: ez is egy kedves, szívet melengető, felemelő történet, csak valamivel koszosabb és valódibb. Itt is happy end a vége, de ez egy keserédes, sokkal melankolikusabb happy end” – fogalmazott Szőke Dániel.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

 

Az Utolsó esély című filmet a Filmintézet támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártotta, Stalter Judit és Baranyi Virág voltak a producerei. 2022 januárjában készült el, azóta járja a fesztiválokat. Bár az Utolsó esély nem csak a fiatalokat célozza, hamar kiderült, hogy a tinédzser közönség értékeli igazán. 2022 novemberében beválogatták az Oscar-díjra kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál versenyprogramjába, majd múlt hétvégén az Atlantai Gyerekfilm Fesztivál és a portugál FEST-New Directors/New Films Fesztivál zsűrije is kategóriája legjobbjának választotta a magyar filmet.

Ennél a két díjnál jobban nem is örülhettünk volna semminek

– nyilatkozta Angyalosy Eszter. - „Atlantában egy non-profit szervezet rendezi a fesztivált, akik többek közt hátrányos helyzetű gyerekeknek kínálnak lehetőséget filmkészítés tanulására. Célkitűzésük, hogy pozitív üzenetű audiovizuális tartalmakat juttassanak el a fiatalokhoz, ami a mi filmünknek is fontos vállalása. A FEST-en pedig, mivel a fiatalokat célzó FESTinha kategóriában versenyeztünk, egy kizárólag gyerekekből álló zsűri választotta a mi filmünket a legjobbnak, ami óriási elismerés!”

A filmben szereplő profi színészek és a profi longboardosok kölcsönösen segítették egymás munkáját. A főszerepet játszó Kardos Róbert hónapokig tanult longboardozni, hogy minden trükköt ő maga tudjon megcsinálni a forgatáson. A másik főszereplőt alakító Györkös Csengét pedig, aki viszont profi longboardos, Kardos Robi támogatta a színészi munkában.

A filmben két másik longboardos, Németh Eszter és Neumann Erik mellett felbukkan még Schmidt Sára, Simon Kornél és Puskás-Dallos Péter is.

UTOLSÓ ESÉLY előzetes: https://youtu.be/95VsqGkCN4E

Atlantai Gyerekfilm Fesztivál : https://atlcff.eventive.org

FEST – New Directors/New Films Fesztivál : https://site.fest.pt

Bővebb infóért klikk ide!