Négy új könyv a Pagonytól – az ismeretterjesztéstől a versekig

Új kötettel bővül Pásztohy Panka népszerű sorozata, folytatódik a Történetek kíváncsi gyerekeknek is (melynek friss kötetéből többek között az is kiderül, miért görbe a banán), és ez még nem minden.

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili – Pitypang kertészkedik

A Pitypang és Lili sorozat legfrissebb része egy igazi tavaszi mese. Lili elhatározza, hogy ebben az évben ő is szeretne virágokat ültetni: sőt, nemcsak virágokat, hanem zöldségeket is! Anya és Pitypang segítségével neki is kezd, elülteti a palántákat, elveti a magokat, és szorgalmasan öntözi is őket. Ám egyszer csak eltűnik a gereblye, eltűnik az öntözőkanna. Lehet, hogy Pitypang mégsem a legmegfelelőbb segítség a kertészkedésben? Persze ha van a családban egy elhivatott gödörásó kiskutya, az meg tudja nehezíteni a folyamatokat, és Pitypang pontosan ilyen kutyus... Az ültetés viszont nemcsak fenntarthatóság szempontjából fontos, hanem türelemre tanítja a gyerekeket (és a felnőtteket is), hiszen az elültetett növényeket hosszú időn át locsolni és táplálni kell ahhoz, hogy termést hozzanak.

2–5 éves kor között ajánlott!


Harris Gemma Elwin: Az univerzum, a tehenek meg minden – Fontos kérdések, egyszerű válaszok

Minden családban elő szokott fordulni, hogy a gyerekek legizgalmasabb kérdéseire anya vagy apa nem tud válaszolni. Ilyenkor jön jól a Pagony új mindentudó zsebszakértője, amelyben nehéz kérdésekre is egyszerű magyarázatokat találunk. Gemma Elwin Harris több ezer általános iskolás gyerektől gyűjtött össze kérdéseket. A legérdekesebbeket, legviccesebbeket, legfilozofikusabbakat továbbította a témák legnagyobb szakértőinek, akik fáradságot nem kímélve írták meg humoros és könnyen érthető válaszaikat.

Szóval ha legközelebb felmerül a vacsoraasztalnál a kérdés, hogy miért alszunk éjszaka, hogyan keletkeznek a villámok, ehetőek-e a kukacok, csak elő kell venni ezt a könyvet, és kikeresni belőle David Attenborough, Michael Rosen vagy Bear Grylls (és még sok-sok kiváló tudós és újságíró) válaszát. A fejezetek pedig szellemesek, rövidek, érthetőek és szórakoztatóak, mert minden válaszadóval hosszasan együtt dolgozott a szerkesztő, hogy a válaszok a gyerekek számára is érthetőek és izgalmasak legyenek.

6–12 éves kor között ajánlott!


Michael Rosen: A banánfüles fiú

„Akkor hirtelen a bátyja
figyelmes lett a banánra.
– Banán van a füledben! – mondta.
– Tessék…?
– Ba-nán-van-a-fü-led-ben! – mondta.
– Tessék…?
A bátyja most már ordította:
– BANÁN VAN A FÜLEDBEN!!!!
A kisfiú hangosabban mondta:
– Bocs, nem hallok semmit! Banán van a fülemben!”

A négy részre tagolt kötetben a reggelhez, a nyaraláshoz, a betegségekhez és az estékhez kapcsolódó verseket olvashatunk, amiket pazar rajzok kísérnek. Az angol gyerekirodalom két óriása (a „brit Janikovszky–Réber páros”), Michael Rosen és Quentin Blake könyvét a kiadó Szabó T. Anna vicces fordításában hozza el a magyar olvasóknak.

5–8 éves kor között ajánlott!


Petra Maria Schmitt: Miért görbe a banán?

Miért kék az ég? Miért görbe a banán? Miért világítanak a csillagok? A gyermeki kíváncsiság határtalan, azonban néha nem árt egy kis segítség, hogy a megfelelő válaszokat adhassuk a kérdésekre. Ebből a könyvből újabb izgalmas tényeket tudhatunk meg világunkról a gyerekek számára is könnyen érthető, mesés formában.

A gyerekek kíváncsiskodnak, mi pedig igyekszünk legjobb tudásunk szerint válaszolni nekik, de egy szülő sem lexikon, hogy mindenre pontos magyarázatot tudjon adni. Nem is kell, mert a Történetek kíváncsi gyerekeknek sorozat megteszi helyettünk: csupa nem mindennapi, izgalmas kérdésre kaphatunk választ a kötetekből.

A történetek valószerűek és természetesek – minden sztoriban más gyerekekkel és felnőttekkel találkozunk, így a kicsik láthatják, hogy sokféle gyerek sokféle téma iránt érdeklődik, kinek-kinek más az érdeklődési köre, de egyben hasonlóak: ugyanolyan kíváncsiak, mint ők. A kisebb gyerekekre való tekintettel a könyv nagyon gazdagon, színesen illusztrált, amitől az egész hangulat még mesésebb lesz, sőt: egyes témákhoz kapcsolódóan még a megértést segítő ábrákat is találhatunk benne.

5–7 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu