Óriásvidra-etetés és új pálmaházi lakók az ország állatkertjeiben

A Budapesti Állatkert négy óriásvidrája, köztük a két nyolc hónapos kölyök minden délben megmutatja a látogatóknak játékosságát és akrobatikus képességét. Eközben a Debreceni Állatkertben további új fajokkal bővült a Pálmaház.

A Dél-Amerikában őshonos, ritka és veszélyeztetett óriásvidrákat a hazai állatkertek közül egyedül a Budapesti Állatkertben mutatják be. Itt viszont egy egész család látható, hiszen a múlt év októberében kölykök is születtek. A fiatalok, Bahia és Manú azóta sokat nőttek, így méretben már alig maradnak el szüleiktől, Cumanától és Madiditől.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert


Az óriásvidráknál minden délben látványetetést tartanak, amely program különösen népszerű a látogatók körében, hiszen ezek a mozgékony és játékos állatok ilyenkor akrobatikus ügyességüket is megcsillogtatják. A menü természetesen halból áll, de az óriásvidrák időnként kókuszdiót is kapnak, amely számukra nem is annyira táplálék, inkább játékszer, amivel hosszan el tudnak szórakozni. Az etetés végén pedig gyakran az egész család a fűben hemperegve játszik, birkózik.


Az Óriásvidrák birodalma című látványetetés csak egy a Légy ott! élményprogramok sorában, hiszen

a Fővárosi Állat- és Növénykert délelőtt 10-től délután fél 5-ig szinte minden egész és félórában kínál valamilyen érdekes közönségprogramot,

a „fókamókától” a ragadozók látványetetésén és a gorillák ebédjén át egészen az elefántiskoláig.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Eközben a Debreceni Állatkert gyűjteménye folyamatosan új lakókkal, köztük számos, korábban sohasem tartott fajjal gyarapodik. Ez különösen igaz az egzotikus flórát és faunát bemutató Pálmaházra, amely több színpompás nyílméregbékafaj, az álcázásban jeleskedő óriás vándorló levelek, tekintélyt parancsoló császárskorpiók és súlyosan veszélyeztetett afrikai sügérek érkezése után nemrég további különlegességekkel bővült.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Most először található meg az intézményben a Madagaszkár szigetén endemikus kék bambusz-nappaligekkó (Phelsuma klemmeri), amelynek érdekessége, hogy csak olyan erdőkben fordul elő, ahol bambusz is nő, mivel jellemzően annak szárában keres menedéket és tojásrakó helyet. Jó hír azok számára, akik szeretik, ha egy állat megtalálása már önmagában játékos feladványt jelent, hogy pálmaházi látogatásuk során néhány év után ismét találkozhatnak kéregutánzó sáskákkal (Eurycantha calcarata). Az új jövevények közé tartozik két leopárdgekkó (Eublepharis macularius) is, akik a Varsói Állatkertből érkeztek a Pálmaházban élő társaikhoz.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya és Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)