Ősszel is vár a szentendrei Skanzen

Családbarát Múzeum díjat nyert a Skanzen. Ennek megfelelően a kikapcsolódni vágyó felnőttek mellett a következő hetek programjai között kifejezetten a gyerekekre és az őszi szünetre is gondolnak – például bringatúrákkal!

A Skanzen Bringatúrák 2020 nevű program keretében júliustól minden hónapban két hétvégén is várják az érdeklődőket változatos témájú biciklis túráikra, délelőtt 11 órai indulással. Az október 10-i Malomtúra során a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél-, szárazmalom) járhatják végig a látogatók. Többségüket működés közben is megnézhetik, miközben kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér, és mitől „ördöngős” a molnár.

Október 11-én Gyerektúrán vehetnek részt kicsik és nagyok egyaránt, ahol kiderül, milyen volt régen gyereknek lenni, milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek. A bringatúra során megismerkedhetünk a gyerekek feladataival, életével, megtudhatjuk, hol aludtak és hogy volt-e külön szobájuk. Gyerekélet gyerekszemmel gyerekeknek!

Az őszi szünet idején pedig naponta lesznek bringatúrák. Október 27-én Az emberélet határai címmel a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők. Október 28-án Pásztorok nyomában járhatunk, 29-én pedig a Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán járhatjuk végig az eltévedt ikerpár, Mákszem és Gubó útját a szabadtéri múzeum területén.

Október 30-án a 28-i programot (Pásztorok nyomában) ismétlik meg, 31-én pedig a 27-it (Az emberélet határai). Végül november 1-jén A summás, a cseléd, a mester és a nemesember címmel a különböző társadalmi rétegek életmódjával, lakáskultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Megtudhatják, mi a különbség a summás és a cseléd között, vagy hogy mit jelent a hétszilvafás nemes kifejezés.


(via skanzen.hu)