Öt új bemutatóval várja közönségét a Budapest Bábszínház

Öt új bemutatóval öt különböző korosztályt szólít meg idén is a Budapest Bábszínház társulata. Az évad első nagyszínpadi premierje a Rumcájsz lesz.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Budapest Bábszínházban két bemutató is elmaradt az elmúlt évadban, de szeptember 12-től végre látható lesz Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló története, akit jól ismernek a mai gyerekek szülei, nagyszülei. Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta: ettől az évadtól kezdve a gyermekek jövőjéért az intézmény nemcsak kulturális szempontból vállal felelősséget, hanem a környezettudatosság jegyében is. A Rügyek és gyökerek című, a természet törvényszerűségeivel való korai játékos ismerkedésre lehetőséget adó csecsemő-előadásban így újrahasznosított elemekből áll a díszlet.

Ezt a szemléletmódot folytatva döntött úgy a teátrum, hogy megszüntetik szórólapjaikat, nagy mennyiségű papírt takarítva meg ezzel. Decemberre, a karácsonyi készülődés időszakára a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigókat tervezi a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amit Gimesi Dóra adaptált színpadra.

Tasnádi István a Budapest Bábszínház sajtótájékoztatóján. Forrás: Budapest Bábszínház / Éltető Anna

 

Már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amit Tengely Gábor rendez a tíz éven felülieknek. Tasnádi István író Héraklész mítoszából kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről.

Az ötödik, egyben az évad utolsó bemutatója, A Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal kód az ifjúsági és felnőtt korosztálynak szól. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét. Ezenkívül az eredetileg erre az évadra tervezett, a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján felnőtteknek készülő Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, méghozzá Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében.


(via Budapest Bábszínház)