Ritka, színpompás távol-keleti szárnyasok érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Bár látogatókat egyelőre nem fogadhatnak, az intézmény állatállománya nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem új lakók érkezése nyomán is folyamatosan gyarapszik.

Az európai állatkertekben is ritkaság számba menő himalájai fényfácánkakasok most először láthatóak a Debreceni Állatkertben. A hollandiai Amersfoort állatkertjéből érkezett színpompás jövevények már el is foglalták röpdéjüket a velük egy térségben őshonos vörös pandák szomszédságában, ahol a tervek szerint további himalájai szárnyasfajok társaságában csodálhatják majd meg őket a látogatók az újranyitást követően. Az intézmény reményei szerint hamarosan tojók is érkezhetnek a kakasok mellé.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A Nepál és az indiai Uttarakhand állam nemzeti jelképeként tisztelt himalájai fényfácán (Lophophorus impejanus) a Himalája 2500–5000 méter magasan húzódó erdőiben, cserjéseiben és hegyi lejtőin őshonos, így a térség fácánfajai közül ő alkalmazkodott a legnagyobb magasságokhoz. Jellegzetessége, hogy legtöbb rokonával ellentétben fejét tollbóbita ékesíti, ami főleg a vörös, aranysárga, zöld és kék színekben pompázó kakasok esetében hangsúlyos, míg a szerényebb, barnás tollazatú tojóknál lelapul.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A himalájai fényfácán a táplálékát képező magvak, gumók, hajtások és rovarok kiásásához nem lábát, hanem erős csőrét használja. Párban vagy kis létszámú csapatban él, kommunikációs eszköztára pedig sokféle hangjelzést és mozdulatot foglal magában: az áprilistól augusztusig tartó párzási időszak kezdetét például a hímek jellegzetes, melankolikus füttye jelzi.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Egyedszámának csökkenése következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A hazai állatkertekben igen ritkának számít,

mivel csak a Szegedi Vadasparkban és immár Debrecenben látható.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu