Tom és Jerry 80 éve bűvöli el a rajzfilmek szerelmeseit

A világ leghíresebb macska–egér-párosa 1940-ben jelent meg először a mozivásznon, ennek alkalmából a Boomerang egy percbe sűrítette bele az elmúlt nyolcvan évet. Az évtizedek során jó párszor változott Tom és Jerry megjelenése, egyvalami azonban örök: a páros véget nem érő kergetőzése nemcsak megunhatatlan, de minden korosztályt a képernyő elé ültet.

Kevesen – bár egyre többen – tudják, hogy hőseinket eredetileg nem így hívták volna. Az Elbocsátás című 1940-ben bemutatott epizódban a macskát nem véletlenül szólítják Jaspernek – a cím Jasper and Jinx lett volna, ám a készítők végül változtattak az elképzelésükön.

A párost megalkotó William Hanna és Joseph Barbera hatalmas karriert futottak be: a Tom és Jerry után saját stúdiót alapítottak, ez lett a jól ismert Hanna-Barbera, amely olyan kultikus rajzfilmeket készített, mint a Frédi és Béni, a Maci Laci, a Scooby-Doo, a Süsü keselyűk, vagy éppen a Dexter laboratoriuma és a Pindúr pandúrok – utóbbiakat a Cartoon Network Studios-zal közösen. De nemcsak készítőik, hanem Tom és Jerry is világra szóló sikert arattak: tizenhárom Oscar-jelölést kaptak, amelyet 1943–52 között, azaz kilenc év alatt hét díjra váltottak, ezzel maguk mögé utasítva az összes többi rajzfilmet.

 

A macska–egér-páros 80 éve egy perces szpotba sűrítve:

 

A legújabb sorozat, A Tom és Jerry-show hazai premierje óta a Boomerang csatornán látható, május 4-től minden hétköznap 17:00-kor új epizódokkal.