Történelmi lovasportya állomása lesz a Diósgyőri vár

A mindenkori magyar katonalónak állít emléket az a lovas túra, ami szeptember 2-án a Diósgyőri várhoz érkezik.

A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület tagjai a végcélhoz közeledve megpihennek a királynék váránál, előtte azonban megnézik a középkori palotát. A felvonulás résztvevőit a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai is köszöntik majd.

A 2020 szeptember elejére tervezett Regnum Fest történelmi rendezvénysorozat a középkori Magyar Királyság fénykorát kívánta bemutatni, Szent László király örökében, a Kárpát-medencei magyarság nemzeti összetartozásának jegyében. A Tokaj–Szabolcsi földvár helyszíneken tervezett eseményt a koronavírus-járvány miatt 2021 tavaszára halasztották, néhány elemét azonban mégis megrendezik.

Forrás: MKK Miskolci Kulturális Központ / Gyenes Csaba

 

Például a „Szög nyomában” Történelmi Lovastúrát, ami az augusztus 20-i nemzeti ünnepen egy szimbolikus helyszínről, Somogyvárról, a Szent László alapította bencés apátság falainak tövéből indult. Szög szent királyunk legendás lovának a neve volt, de a túra emléket kíván állítani a mindenkori katonalovaknak is. A Regnum Portya tíz állandó lovasa a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sportegyesület elnökének, Csepin Péternek a vezetésével két hét alatt 624 kilométer távolságot tesz meg – az utolsó szakasz egyik állomása a Diósgyőri vár, illetve a Lovagi Tornák Tere lesz.

A csapat, miközben a XVI. századi végvári vitézek világát megjelenítve nemzetközi elismertségre is szert tett, közel 50 ezer kilométert tett már meg az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliáig, Törökországig és Skandináviáig. Megkerülték az egykori Nagy-Magyarország határait, és őseink nyomát kutatva eljutottak Belső-Ázsiáig is. Útjaik élményeit Csepin Péter több nagy sikerű, irodalmi értékű útinaplóban örökítette meg. A lovasok a portya fontosabb állomásain korhű díszviseletükben jelennek meg; egyikük, Vajda Márk – önkéntes missziót teljesítve – a középkor óta az első lovag, aki teljes páncélban lovagol végig a zarándokúton.


(via MKK Miskolci Kulturális Központ)