5 bombajó videójáték, ami miatt megérte várni a PlayStation 5-re

Keveredj újabb kalandokba Pókemberrel, Ratchet és Clank dinamikus duójával és a Horizon Zero Dawn elszánt hősnőjével!

Bár a világméretű koronavírus-járvány eléggé betett az idei karácsonynak, a két nagy rivális konzolgyártó cég, a Microsoft és a Sony tartották az eredeti ütemtervüket, és novemberben paicra dobták a legújabb generációs vasaikat: az Xbox Series X-t és a PlayStation 5-öt. Az új konzolok egyik legnagyobb újítása a 16 GB RAM memória és a 8K-s (7680 × 4320) képfelbontás támogatása mellett az ún. visszafelé kompatibilitás lett. Utóbbi azt jelenti, hogy nem kell lemondanunk az egy generációval régebbi játékainkról,  mert szinte mindegyiket gond nélkül nyúzhatjuk az idén debütáló új gépeken is (ez korábban nem volt így: az új generációs vasakon csak a direkt ezekre kifejlesztett játékok futottak). Emellett a két konzol dizájn terén is változott: az új generációs konzolok szinte már modern műalkotásként vonzzák magukra a tekintetet a nappaliba vagy a gyerekszobába belépve.

Akár a nappali ékessége is lehet az áramvonalas PS5 és a DualSense kontroller (forrás: Phil Barker/Future Publishing via Getty Images via Getty Images)

 

Az előző generáció csatáját a Sony és a 2013-ban debütáló PS4 túlzás nélkül kiütéssel nyerte meg a Microsoft szintén 2013-ban piacra dobott Xbox One-ja ellen, köszönhetően az olyan exkluzív, csak itt elérhető játékoknak, mint a 2015-ös Bloodborne, a 2016-os Uncharted 4, a 2017-es Horizon Zero Dawn (ami idén végül kijött PC-re is), a 2018-as God of War, a szintén 2018-as Shadow of the Colossus remake, a 2019-es Death Stranding (ez azóta szintén kijött PC-re) vagy az idei The Last of Us II. Eközben Xboxra nem sok egyedi tartalmat kaptunk a sokadik Halo-, Gears of War- és Forza-folytatáson kívül, amelyek ráadásul a Microsoft vállalati jellegéből adódóan PC-re is mind kijöttek (ez persze a későbbiekben bizonyosan változni fog, hiszen idén ősszel a Microsoft több legendás fejlesztő stúdiót is felvásárolt a Bethesdától az id Software-ig, ahol olyan kultjátékok készültek korábban, mint az Elder Scrolls, a Fallout, a Wolfenstein és a Doom)... No de lássuk, mivel gurít majd nagyot a Sony és a PS5!

 

1. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

A Marvel-birodalom Pókember-univerzumában egy ideje már a tinédzser Miles Morales vette át a stafétabotot mindenki kedvenc „régi Pókemberétől”, a Kandi Lapokban általunk is megkedvelt Peter Parkertől. No de mennyire könnyű a legendás Hálószövő nyomdokaiba lépni úgy, hogy hősünk életét a „szokásos” tinédzsergondok mellett olyan gazfickók keserítik meg, mint a Rinó, a Pléhsuszter és egy zavarosban halászó iparvállalat teljes zsoldosserege?

 

2. Horizon Forbidden West

Nagyon régóta nem értelmezték újra olyan szórakoztatóan a Mad Max-zsánert, mint 2017-ben a Guerrilla Games, akik a szokásos posztapokaliptikus toposzokat, úgy mint „növénytenger nőtt a civilizáció romjain, ahol egy maroknyi neo-barbár próbálja megélni a másnapot az utcán kószáló ragadozók közt” egy rakás gigantikus robotlénnyel dobták fel. Az előző játék bátor főhősnőjét, Aloyt irányítva ezúttal Kalifornia, Utah és Nevada vad techno-szépsége tárul fel – épen sem ilyen gyönyörű a romba dőlt Golden Gate-híd, mint itt!

 

3. Returnal

2021 első felében érkezik meg az új vasra a finn Housemarque legújabb lövöldözős sci-fi játéka, amely pompásan egyesíti magában az Alien-filmek csúf biomechanikus űrszörnyeit és nyomasztó hangulatát, valamint A holnap határa alaphelyzetét, amikor a szegény főhős (Tom Cruise helyette ezúttal egy Selene nevű kozmonauta) időhurokba keveredve, újra és újra kénytelen átélni az idegenek elleni háború összes poklát.

 

4. Demon’s Souls

A legendás Dark Souls-játékok öregapja, a PlayStation 3-on 2009-ben debütáló Demon's Souls idén méltó köntösben éledt újjá a Bluepoint Games boszorkánykonyháján – ugyanez a csapat porolta le 2018-ban a Shadow of the Colossust is. Őrült japán dark fantasy történetek szerelmesei, gyülekező!

 

5. Ratchet & Clank: Rift Apart

Az adrenalinfüggő szőrmók, Ratchet és szószátyár robot segítőtársa, Clank 2021 első felében is fergeteges interdimenzionális kalandokba keveredve, a jól megszokott, vidám rajzfilmes grafikával várja a kicsiket és a nagyokat. A dinamikus duónak ezúttal ráadásul egy női segítőtársa is akad a Ratchetre igencsak hasonlító Lombax személyében. Vesszen a gonosz császár és minden elvetemült csatlósa!