A hónap alkotója: Werner Pawlok

Werner Pawlok fotográfus legújabb sorozatában a lagúnák városának palotáit dolgozza fel, azon befolyásos családok otthonait, akik fontos szerepet játszottak a város történetében, a kereskedelem és a kultúra központjává tették Velencét. Pawlok képei pulzáló színekkel ábrázolják a palazzók belső tereit. Az ide való belépés különleges kiváltság, a gazdagon díszített, súlyos ajtók kevesek számára nyílnak meg.

A kubai alkotások értékét pedig, azon kívül, hogy esztétikai értelemben figyelemre méltóak, az növeli, hogy egyben dokumentumok. Havannai villák dokumentumai, amelyek nem magukra hagyva pusztultak évtizedekig, hanem mindvégig használatban voltak, és vannak ma is.

Werner Pawlok módszere „dokumentarista” abban az értelemben, hogy lemond a teljes kontrollról: nem lép a fényképezőgép túloldalára, a helyszínt pontosan úgy hagyja, ahogy találta; így maradhatott például egy havannai kompozíció jól látható helyén egy megtömött nejlon szatyor. Egy művészileg igen becsülendő döntés, amely az élénk színek magától értetődő szépségét rútsággal ellenpontozza.