Hantaï Párizsban!

A világhírű magyar származású Hantaï Simon centenáriumi kiállítása a párizsi Fondation Louis Vuitton ikonikus épületében

Simon Hantaï (1922-2008) születése századik évfordulójának megünneplésére a Louis Vuitton Alapítvány soha nem látott retrospektív kiállítást rendez a Hantaï családdal együttműködve. Simon Hantaï több mint 130 alkotását számos köz- és magángyűjteményből – egyebek mellett Makláry Kálmántól, a KMFA Galéria tulajdonosától – kölcsönözték.

Forrás: Kalman Maklary Fine Arts

 

A centenáriumi tárlat az 1957-2000 évek közötti alkotásokat mutatja be, melyek kiindulópontja az Écriture rose című festmény. (Centre Pompidou gyűjteménye) Az ikonikus, több, mint 4 méteres mű, mély és sorsfordító mondanivalója mellett szélesebb körben azzal vált ismertebbé, hogy Franciaország Köztársaság Elnöke, Emmanuel Macron irodájának falát díszíti. A tárlaton az úgynevezett pliage technikával megalkotott fantasztikus nagyméretű alkotásokban gyönyörködhetnek a műkedvelők. A különböző hajtogatással, gyűréssel létrehozott sorozat darabjai: Mariale, Catamurons, Panses, Meun, Étude, Blancs, Tabula, Sérigraphies és Laissées. Az életmű utolsó darabjai is bemutatásra kerülnek. (melyet Major Kamill festőtársával közösen alkották.)

Hantaï alkotásait más main-stream-ben lévő művészek munkáival közösen állítják ki, akiknek művészi hatásai meghatározóak voltak Hantaï fejlődésében. Így Jackson Pollock, Henri Matisse valamint Michel Parmentier és Daniel Buren munkái is szerepelnek a nagyszabású centenáriumi tárlaton.

Forrás: Kalman Maklary Fine Arts


A kiállítás kurátora, a párizsi Musée Picasso korábbi igazgatója, a Scsukin- és a Morozov gyűjtemény tárlatát is jegyző Anne Baldassari.

Magyarországon elsőként 2014-ben a Ludwig Múzeumban rendeztek egy retrospektív tárlatot. 2019-ben az Ybl Budai Kreatív Ház adott otthont Hantaï alkotásainak és a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában minden évben egyéni illetve csoportos kiállítás keretén belül láthatják a világhírű alkotó páratlan alkotásait.

A tárlat Párizsban 2022.május 18.-tól augusztus 28-ig látogatható.