Korniss Péter fotói ismét Bukarestben

Két évtized elteltével tér vissza Korniss Péter a román fővárosba, miután 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása. Idén márciusban két kiállítása nyílik Bukarestben.

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia legendás alakja 2017-ben ünnepelte 80. születésnapját. Korniss munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

Korniss Péter ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkássága előtt a Magyar Nemzeti Galéria 2017-ben egy monumentális életmű-kiállítással tisztelgett, mely történelmi fontosságúnak tekinthető: Korniss Péter az első élő magyar fotóművész, aki ebben a kitűntetésben részesült és tárlata az utóbbi évek leglátogatottabb kortárs egyéni kiállítása lett Magyarországon.

Akárcsak elbírálói, kik az évek során Kornissnak ítélték az általa kiérdemelt díjakat, mindenki, aki látta munkáit, elmondhatja magáról, hogy adósa a művésznek azért a tudatos választásáért, miszerint „meg kell örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik.” Ők, és mi, azaz a tisztelői, bizonyára egyetértünk következő kijelentésével: „Fotográfusként ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak.” /Colin Ford, brit National Media Museum alapítója és első igazgatója /.

2018. március 20-án 19.00 órakor a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásait bemutató tárlat megnyitójára kerül sor. A kiállítást a közönség számára bemutatja Kovács Krisztina, kurátor (Várfok Galéria), a kiállítást megnyitja Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztály-vezető helyettese és Radu Igazság, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

2018. március 22-én 18.00 órakor Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumának Kretzulescu termeiben  Folyamatos emlékezet címmel nyílik a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató kiállítás. Emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg, a 60-as, 70-es évek román, szlovák, magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig. A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben. A történetekbe ágyazott képek személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja és teszi az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikévé.

Korniss Péter bukaresti kiállításai a budapesti Várfok Galéria, Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeuma és a bukaresti Balassi Intézet közreműködésével valósultak meg.