Magyar festőnők Bécsben

Március 8-án 19 órakor nyitja meg kapuit a bécsi Collegium Hungaricum legújabb kiállítása Magyar festőnők Bécsben címmel. A tárlat négy Bécsben élő magyar festőművésznő munkásságát mutatja be.

Kiállító művészek: Andorka Hanna, Naomi Devil/Ördög Noémi, Komáromi Mónika, Zászkaliczky Ágnes

Zászkaliczky Ágnes: Olivia ; Naomi Devil/Ördög Noémi: Platonic Love, Forrás: culture.hu


"A kiállítás címe három szóból áll. A Collegium Hungaricumban nyilvánvaló, hogy magyar művészek állítanak ki, s a kiállítás helyszíne is ab ovo Bécsben van. A harmadik szó lehet különleges: festőnők. Csoportos képzőművészeti kiállításokon természetesen már régen megszokott, hogy férfiak és nők együtt állítanak ki. De ha csak nőművészek a kiállítók, akkor azonnal felmerülhet a kérdés: ez valamiféle feminista megnyilvánulás? Nos: nem. Itt most négy fiatal, olyan magyar nőművész mutatja be újabb festményeit, akik valamilyen ok folytán kötődnek Bécshez, az osztrák kultúrához. Ám mivel mind a négyen nők, mégis kétségtelen, hogy átlengi a kiállítási kollekciót a női szem, a női világlátás kreativitása, tehetsége. Hogy ez más mint a férfiaké? Ezen vitatkozhatunk. Nézzék meg a látványos kiállítást…" - Feledy Balázs

A kiállítás március 8. és április 8. között tekinthető meg a Collegium Hungaricumban előzetes bejelentkezés (office@collegiumhungaricum.at; +43 1 214 05 81-0) alapján.