Miniatűr Ukrajna vándorkiállítás Európában

A USAID/ENGAGE június 23-án indította útjára a „Miniatűr Ukrajna” című utazó kiállítás európai turnéját.

Ez az interaktív kiállítás ráirányítja a figyelmet Ukrajna halhatatlan kulturális örökségére, amely jelenleg Oroszország átfogó támadása miatt fenyegetés alatt áll. A kiállítás 41 db 3D-s miniatűr modellel, videóval és egy VR-túrával mutatja be Ukrajna kulturális mérföldköveit, köztük az orosz agresszió miatt lerombolt épületeket. A kiállítás célja, hogy kiemelje Ukrajna kulturális jelentőségét az európai környezetben, és illusztrálja azt a kiterjedt pusztítást, amit Oroszország brutális, teljes körű inváziója okoz.

Forrás: USAID/ENGAGE Activity

Oroszország támadásai nemcsak otthonokat és kórházakat pusztítanak el, hanem a kulturális örökség lerombolásával, betiltásával és kisajátításával az ukrán identitást is veszélybe sodorják. A Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium adatai szerint az orosz fegyveres erők 1062 kulturális örökségi helyszínt romboltak le vagy rongáltak meg Ukrajna területén. Ezek között számtalan műemlék, archívum, könyvtár és egyéb kulturális kincs van, amelyek mindegyike kitörlődhet Ukrajna történelmi értéktárából.

„Az ukrán identitásra irányuló súlyos csapást már az Ukrajna elleni orosz agresszió 2022. februári kezdetén felismertük. Az ukrán kultúra védelmével az európai kultúra mellett is kiállunk. Ukrajna Európa sokszínű kulturális szövetének szerves része, úton az európai integráció felé. Napjainkban az ukrán polgárok fáradhatatlanul dolgoznak kultúrájuk megóvásán, dokumentálva az orosz agresszió által okozott bűnöket és rombolást. Hiszem, hogy az ukrán identitás ki fog tartani és Európa része marad” – mondja Roland Kovats, az USAID/ENGAGE vezető tisztviselője.

Forrás: USAID/ENGAGE Activity

A kiállítás 12 videót, 29 kortárs ukrán zeneszerző 29 zeneművét, valamint egy VR-túrát tartalmaz, amely igazi magával ragadó élményt nyújt. A kiállítás látogatói képet alkothatnak Ukrajna történelméről és kultúrájáról, az orosz agresszió okozta pusztítás mértékéről, valamint arról, hogy hogyan lehet támogatni Ukrajna újjáépítését és kulturális örökségének megőrzését.

A kiállítás az Európai Unió öt országában lesz látható jelentős zenei fesztiválok alatt, hogy felhívja a figyelmet Ukrajna veszélyben álló kulturális örökségére. 

A „Miniatűr Ukrajna” turné dátumai:
Június 23 – július 6: Finnország, Seinäjoki Központ (Valtionkatu 1, Seinäjoki) - a belépés ingyenes.
Július 8 – Július 17: Lettország, Dzintari Koncertterem (Turaidas iela 1, Jūrmala) - a belépés ingyenes.
Július 19 – Július 20: Lettország, Positivus Fesztivál (Lucavsala, Riga) – a fesztivál résztvevői számára ingyenes a belépés.
Július 25 – Augusztus 2: Franciaország, Paris Victor Lyon Alapítvány, 29 Bd Jourdan – a belépés ingyenes
Július 27 – Augusztus 2: Franciaország, Párizs (előzetes regisztráció alapján)
Augusztus 7 – Augusztus 12: Magyarország, Sziget Fesztivál (Május 9. park, Budapest) – a fesztivál résztvevői számára ingyenes a belépés.
Szeptember 7 – Szeptember 8. - Németország, Superbloom Fesztivál (Olympiapark, München) – a fesztivál résztvevői számára ingyenes a belépés.