Nagy Ágnes mitikus állatszobrai is láthatóak Velence rangos nemzetközi tárlatán

Nagy Ágnes szobrászművész személyében először állít ki magyar alkotó Velencében, a Contemporary Venice 2021 – Itsliquid Nemzetközi Művészeti Kiállításon. A rangos képzőművészeti seregszemlét idén két helyszínen, a velencei Szent Márk téren található THE ROOM Kortárs Művészeti Tér kiállítóhelyen és az Albrizi-Capello palotában rendezik meg február 1. és 21. között.

Forrás: Nagy Ágnes


Nagy Ágnes különleges, robosztus, zoomorf szobrai legutóbb 2020 szeptemberében a Várkert Bazár teraszán mutatkoztak be a nagyközönségnek. Az Ezek nem állatok! című kiállítás korra és nemre való tekintet nélkül elsöprő sikert aratott. A minden látogatónak páratlan vizuális élményt és belső utazást kínáló műalkotások közül Velencében a „Venetia II.” bronz oroszlánt, a „Europe II.” acél bikát, a „Terra Antiqua” unikornist és a „Verona II.” acél langusztát tekinthetik meg az érdeklődők a patinás Albrizzi-Capello palotában.

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő CONTEMPORARY VENICE 2021 - ITSLIQUID Nemzetközi Művészeti Kiállítást és Vásárt óriási várakozás övezi, hiszen ez az egyik első művészeti esemény a pandémia után újranyíló Velencében. Ebben a helyzetben még nagyobb figyelem irányul a válogatásban szereplő több mint 600 művészre, akik a fotóművészet, festészet, videóművészet, installáció, szobor és előadóművészet területén alkotnak, a világ mintegy 40 országában.

Forrás: Nagy Ágnes


Nagy Ágnes szobrászművész kiemelte: „A budapesti kiállítás sikere után elképzeltem, milyen jól mutatna a velencei ihletésű oroszlán és a „Terra Antiqua” egy velencei patinás palotában” – mondja Nagy Ágnes a folytatás lehetőségeiről. „A jelentkezést egy pénteki napon küldtem el, és már hétfőn válaszoltak, hogy nagy örömmel kiállítják a munkáimat. A nagy óvatosságot igénylő súlyos szobrok utaztatása ebben a rendkívüli helyzetben nagy szervezéssel és bonyodalmakkal jár, beleértve a velencei lagúnákon hajón történő szállításukat is, de számomra így is hatalmas megtiszteltetés a részvétel, amit izgatottan várok.”

Az idei válogatás Luca Curci kurátor felhívására az identitás témáját járja körül: a hétköznapi életünkkel párhuzamos létezés jelentéstartalmait és az életstílust vizsgálja. A kurátor koncepciója szerint hétköznapjaink történései identitásunk és közösségeink reflexiói. Az új városi karakter, az új rend, új hétköznapokat ígér. Nagy Ágnes szobrai természetes módon kapcsolódnak a velencei kiállítás központi motívumrendszeréhez, általuk a művész szabad, lázadó, társadalomkritikus és környezettudatos természete jut kifejezésre. Alkotásai összetéveszthetetlen hitvallások, amelyekben a sorsáért felelősséget vállaló, az önkifejezés szabadságához végletekig ragaszkodó művész identitása tükröződik.

Forrás: Nagy Ágnes


„Állatszobraim szimbolikus jelentőséggel bírnak, emberi tulajdonságok kifejeződései, éppúgy tudatos lényünké, mint tudattalan ösztöneinké. Éppen annyira az erő, a dinamizmus, a jámborság megtestesítői, mint a lélek tükröződései, a hit kifejeződései.” – hangsúlyozza Nagy Ágnes.

Bellák Gábor művészettörténész, a Várkert Bazárban méltatta Nagy Ágnes munkáit, laudációjában elmondta: „Ezek nem állatok, hanem városok, kontinensek, eltűnt és kitalált helyszínek, kultúrák és történetek, melyek állatok képében öltenek formát.”

A kiállítás szervezői: az ITSLIQUID Group, a Venice Events és az ACIT Venice - Olasz-Német Kulturális Egyesület.