„Ooooooooo-pus”

Ladik Katalin óriáskiállításon mutatkozik be Münchenben

Próbáld meg hangosan kimondani a Kiállítás címét németül: ismételd meg az „o” betűt kilencszer, húzd össze az ajkaidat, és hagyd rezegni a hangszálaidat, állj meg a gondolatjelnél – és hagyd a végét kijönni gyengéd kilökődésként. Ön most Ladik Katalin világában jár, aki a konkrét és vizuális költészet, hangzás, performansz és szobrászat radikális megközelítésével a közép-kelet-európai művészet kulcsfigurájává vált.

Így kezdődik a müncheni Haus der Kunst München kiállításajánlója, ami 2023. március 3-án, pénteken nyílik majd Münchenben és egészen szeptemberig lesz majd megnézhető.



„Mivel a költészetben vagyunk a legsebezhetőbbek, szívünket és testünk minden rostját bele kell tennünk.” – Ladik Katalin

Az „Ooooooooo-pus” Ladik Katalin munkáinak első jelentős bemutatása lesz Németországban – a müncheniek mellett a Ludwig Forum Aachen és a stockholmi Moderna Museet szervezésében.
Az úttörő művész (szül. 1942, Újvidék) munkássága szellemileg és fogalmilag is az egykori Jugoszlávia soknemzetiségű és feminista avantgárdjában gyökerezik, Újvidék többnyelvű – többnyire szerb és magyar – viszonyai alakították Ladik nyelv- és költészetszemléletét. Művészetével a hagyományos nemi szerepeket vitatja, testét és hangját eszközként és médiumként használja – így lett az 1960-as években az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd kulcsfigurája.

Forrás: Élmény Kombinát


Számára a test a költészet eredete. Ez az önkifejezésének tere és helye, amelyet hapeningekkel, rituálékkal és fotó performanszokkal fedez fel. Művészi munkásságának középpontjában a nyelv áll, sokrétű költészetszemlélete könyvei lapjain, kottákban, konkrét verseken és vizuális kollázsokon egyaránt testet ölthet.

A hang lesz a vezérmotívuma a Haus der Kunst programjának is: a három kiállítótér Ladik vizuális és fonikus költészetére épül, így az „Ooooooooo-pus” olyan kiállítás lesz, legalább annyira kell hallani, mint látni.

Élmény Kombinát


Az ezt követő kiállítás főszereplője Meredith Monk lesz, így egyben egy sorozat is elindul a hanggal működő úttörő - és női - művészeti gyakorlatok bemutatására.

A Haus der Kunst kiállítására egyébként Ladik Katalin két új alkotással is készült: egy hangzó szobrászati partitúrával és egy installációval, ami az Alice Csodaországban lesz a multimédiás előadás alapja. Az első teremben elhelyezett varrógéptől pedig piros cérna vezet a teljes kiállításon át egészen a harmadik terem Kövess engem a mitológiába (2017) című szoborig.

Forrás: Élmény Kombinát

Jelenleg egyébként Ladik Katalin alkotásai a Robert Capa Központ aktuális kiállításán láthatóak. (Szabadság, egyenlőség, lányszövetség, érzékiség-Perspektívák a női tapasztalatokról)
Majd jön a híres Art Basel, ahol június közepén az acb Galéria Ladik Katalin korai műveinek kiállításával lesz jelen az Art Basel Features szekciójában.