A Magvető júniusi újdonságai

Nem telhet a nyár könyvek, olvasás nélkül. Szemezgessetek!

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz
Variációk egy önéletrajzra

Magdinak dührohamai vannak, Áginak tízezer követője, Györgyi férjének politikai karrierje, Anikónak alig-alig íródó regénye. Mán-Várhegyi Réka könyve négy mai nő hétköznapjaiba enged betekintést. A négy történet egyfajta panorámát nyújt arról, hogyan határoz meg bennünket a hozzánk közelállók sorsa, saját szorongásaink és a világjárvány tapasztalata.

A Vázlat valami máshoz fanyar iróniával és mély együttérzéssel jeleníti meg szereplői csak töredékekben megismerhető életét, döntési helyzeteit és folyton elodázott választásaikat.

A Vázlat valami máshoz című kötetről Mán-Várhegyi Réka és Turi Tímea beszélget június 7-én 17 órakor a Magvető Caféban.




Kováts Judit: A Tátra gyermekei
Segítő Tátra-mesék

„…nem tudom, hová megyek, nincs, és lehet, nem is lesz többé hazám, de miért ne lehetne haza nélkül is vígan élni?” – töprengett el Lilli Hartmann, a Hazátlanok című regény főhőse. Kováts Judit új könyve ennek a szövevényes kérdésnek az újabb kibontása. A háború után elűzött késmárki lány, Lilli ezúttal tudja, hová indul: Amerikába tart egy óceánjáró hajó fedélzetén új családjával, férjével, nevelt fiával és egy Tátra-legendákat tartalmazó füzettel. Miközben térben és időben is egyre távolabb kerül az egykor volt Késmárktól és az örök-Tátráktól, a múlt újra és újra felbukkan emlékek, álmok és mesék formájában is. Az Atlanti-óceán végtelen horizontján kibomlanak a hegyek csúcsai, és a különleges Tátra-mesék hullámain egy másik világ sejlik át. Közben a hajó és rajta a család egyre közelebb ér az Újvilághoz, és New York partjainál Lillinek újabb döntést kell hoznia addigi életével kapcsolatban.

A Tátra gyermekei lapjain végig úton vagyunk. Utazunk az Óvilág és Amerika között, az egykori Közép-Európa XX. századi kataklizmái között, múlt és jelen között, és legkivált a valóság és a képzelet között.

Kováts Judittal Szegő János beszélget A Tátra gyermekei című könyvről június 8-án 17 órakor a Magvető Caféban. A regényből Mészáros Blanka olvas fel részletet. 

 


Tóth Krisztina: A majom szeme
Regény az eszmélés pillanatáról

Egy baljóslatú kor baljóslatú városában akad egymásra a történész Giselle, az Új Egyetem docense és dr. Kreutzer pszichiáter, országosan ismert szegénységügyi szaktekintély. A tavaszi viharban felbukkan a nőt hetek óta követő Albert, a gyökereit kereső, intézetben nevelkedett fiú, és váratlanul meghal a pszichiáter idős édesanyja. A terápia során Giselle az ismeretlen fiú miatt merül el családja történetében, dr. Kreutzer pedig anyja hagyatékának selejtezése közben éli újra a sajátját.

Tóth Krisztina szövevényes regényében egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, miközben a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul. A kényszerek és kényszerességek, torzítások és torzulások azonban időnként mindenkit érintő kataklizmákhoz vezetnek.

A majom szeme egy krimi izgalmával, tűpontos megfigyelésekkel, részvéttel és humorral keresi és örökíti meg az eszmélés pillanatát.

Tóth Krisztinával Váradi Júlia és Bánki György beszélget A majom szeme című regényről június 12-én 16 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A regényből Fullajtár Andrea olvas fel részletet.

 


Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy
Az élet kis kérdései

Hogyan lehet megúszni, hogy az utcán beszélgetni kelljen valakivel, akit alig ismerünk? Hogyan kell viselkedni, ha nem örülünk egy ajándéknak? Miért vág az összes fodrász rövidebbre, mint kérjük? Milyen szabályai vannak, ha valakit vissza kell hívnunk telefonon? Hogyan lehet egyáltalán íratlan szabályokat követni?

Talán Szókratésznak volt igaza, és nem érdemes olyan életet élni, amelyet nem vetünk alá vizsgálatnak. De amíg Szókratész az élet nagy kérdéseit kutatta, Fehér Boldizsárt inkább az élet kis kérdései foglalkoztatják.

Fehér Boldizsárral Valuska László beszélget a Nem nagy ügy című könyvről június 11-én 15.45-kor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

 

 

Szép versek 2022
Egy év legjobb versei

Idén is megjelenik a nagy múltú antológia. A szerkesztő, Szegő János az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatta ki a legszebb verseket.


Megjelenés: 2022. június 7.

 


Körkép 2022

Egy év legjobb novellái

Idén is megjelenik a nagy múltú antológia. A szerkesztő, Turi Tímea az elmúlt egy év folyóiratterméséből válogatta ki a legszebb novellákat.

Megjelenés: 2022. június 7.