A rózsaszín Zsolnay - Egy különleges kötet nem csak a kerámia szerelmeseinek

A rózsaszín Zsolnay című kétnyelvű kötet Winkler Barnabás által ismertté, újra felfedezetté vált, a XIX. században népszerű és mindennapi használatban lévő rózsaszín fajansz tárgyakat mutatja be rengeteg képpel, fotóval és a gyűjtéshez kapcsolódó szubjektív hangvételű történetekkel kiegészítve. A kétnyelvű kötet alkotói, Winkler Barnabás és Hübner Teodóra a művészettörténet számára ezidáig felfedezetlen, mások által dokumentálatlan designtörténeti területet tettek mindenki számára láthatóvá és elérhetővé.

Hogyan jött létre minden idők egyik legnagyobb magyar „brandje” a Zsolnay? Éppen a mára
szinte teljesen elfeledett rózsaszín mázas edények által. A különös, egyszerre fáradt és élénk pink
szín néha elegáns, máskor frivol hatást kelt, a tárgyak a legtöbb esetben egyszerűek és funkcionálisak, de gyakran találkozunk kísérletező, stíluskereső törekvésekkel is. Nem tudjuk, hogy a korabeli tekintet milyennek látta őket, de e kötet segítségéve tetten érhetjük a kort, melyben a kézművesség átfordul a design-gondolkodásba, ahogyan az egyedi tárgy felkészül a sorozatgyártásra, s mindezt egy olyan színbe öltöztetve teszi, melyre ha bárki rátekint, jókedve lesz. Talán ez a kulcs, amiért olyan jó nézegetni ezeket a tárgyakat, s amiért ma is úgy érezzük: közünk van hozzájuk.

A pink mázas edények saját korukban hatalmas népszerűségnek örvendtek, minden háztartásban megtalálhatóak voltak, és ez a siker alapozta meg a későbbi bátor fejlesztéseket, és végső soron a Zsolnay-gyár nemzetközi hírnevét. A XIX. század második felében, majd a kiegyezés után vagyunk, Zsolnay Vilmos, a zseniális üzletember és egyben zseniális álmodozó Ignác bátyjától átvéve sikerre viszi Pécsett a Zsolnay-gyárat.

Winkler Barnabás Ybl-díjas építész több, mint 50 év szenvedélyes gyűjtőmunkája során nemcsak
magyar és határmenti városokban, de a legkisebb eldugott falvakban is talált rózsaszínű mázas
edényeket. Kutatott, keresett, talált. Az általa létrehozott, a világon egyedülálló, mára már 1500 darabot számláló gyűjteményt befogadta Pécs, a Zsolnay Negyed, így az edények több, mint 100 év után visszakerültek gyártásuk helyszínére, „hazatértek”. A 10 éve megnyílt Kezdetben volt a rózsaszín… című állandó kiállítás Pécsett, a Zsolnay Negyedben látható.

A kétnyelvű kötet ezt a gyűjteményt mutatja be rengeteg képpel és Winkler Barnabás a gyűjtéshez kapcsolódó szubjektív hangvételű, könnyed történeteivel, valamint Kovács Orsolya művészet - történész elemző írásával. A kötet tervezője és fotó-designere Hübner Teodóra. (A fotókat Hübner Teodóra, Polgár Attila és Bege Nóra készítették.)

A Zsolnay név hallatán a legtöbb embernek a különleges épületkerámiák és a reprezentatív dísztárgyak jutnak eszébe, ám a Zsolnay-gyár hírnevét megalapozó, az 1850-es évektől 1900-ig gyártott rózsaszín mázas használati tárgyak mindezek alapját, egyben az európai formatervezés történetének egyik első állomását jelentik. Zsolnay Vilmos irányítása alatt hosszas kutatómunka és
alapos kísérletezés után a gyárban készült használati edények nagy részét rózsaszín mázzal vonták
be – ez adja jellegzetességüket. A vásárlók tetszését elnyerő 60-féle eltérő rózsaszín mázzal bevont használati tárgyak így konyhák, ebédlők, dolgozószobák és fürdőszobák kedvelt tárgyaivá váltak, és mivel kezdetben mind kézzel készültek, nem találni köztük két egyformát!

A most megjelent kötetben a rózsaszín Zsolnay tárgyak sokszor kalandos gyűjtéséről, a manufaktúra kezdeti, kísérletező éveinek történetéről, de magukról az egyes tárgyakról is olvashatunk. A boroskancsók, sótartók, kuglófsütők, zsírosbödönök, konyhai csuprok, kelesztőtálak,

főzőedények, ételhordók, teás- és kávéskannák, tortatálak, olaj- és ecetkiöntők rózsaszín kavalkádja észrevétlenül vezet bennünket a 100-170 évvel ezelőtti közép-európai otthonok világába.  A rózsaszín mázas tárgyakat ábrázoló fotókat nézegetve és a könyvet olvasva designtörténeti, kultúrtörténeti utazáson is részt vehet az olvasó, a képeket a gyűjtésről szóló személyes hangvételű vallomások, szórakoztató történetek keretezik.

A könyv bemutatója 2022. március 31-én, csütörtökön 17-órakor lesz a FUGA - Budapesti Építészeti Központban (Budapest, 1052, Petőfi Sándor utca 5.).

Winkler Barnabással, a Zsolnay rózsaszín használati tárgyak gyűjtőjével, a könyv létrehozójával OSVÁRT Judit, az ELLE Decoration magazin főszetkesztője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja beszélget. Az eseményen közreműködik: Komlóssy Gábor trombitaművész és Kálid Artúr színművész
A könyvbemutató alkalmából a könyv kedvezményesen vásárolható meg a helyszínen.

A könyv kapható a FUGA-ban és az Írók Boltjában.

A rózsaszín Zsolnay - Történetek és képek a rózsaszín Zsolnay használati tárgyakrólWinkler Barnabás gyűjteménye és írásai/Stories and Pictures of the Zsolnay Pink Household Objects - The Collection and Writings of Barnabás Winkler - HAP Galéria, 2022