A TikToknak köszönhetően egy tíz éve megjelent könyv is felkerült a Bookline sikerlistájára

Februárban több helyen változott a Bookline sikerlistája. 20 új megjelenésű kötet található az első ötven hely valamelyikén, viszont továbbra is a szórakoztató irodalom és az önismereti könyvek uralják az összesítést, ebbe a két műfajba tartozik az ötven legnépszerűbb könyv fele.

A listára került Grecsó Krisztián legújabb kötete, Jennifer Lynn Barnes nagy sikerű ifjúsági könyvsorozatának harmadik része, továbbá egy olyan 2013-ban kiadott írás is, ami ma a TikToknak köszönhetően újra népszerű lett.

Ahogy azt az előző hónapokban megszokhattuk, önismereti kötetek kerültek fel februárban is a dobogóra. Az első helyen továbbra is Máté Gábor és Máté Dániel Normális vagy című könyve áll. A világszerte népszerű orvos-író legújabb írása a betegségek valódi okait mutatja be, továbbá utat mutat az egészséges életmód felé.

A harmadik helyen is egy Máté Gábor által jegyzett alkotás áll, A test lázadása több szálon kapcsolódik a Normális vagy-hoz, középpontjában azonban a stresszbetegség áll. A lista második helyén Dr. Berentés Éva pszichológus, egyetemi tanár Mindenható gyermekkor című írása a korai évek fontosságát hangsúlyozza, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyermekkort meghatározó élmények, minták, tulajdonságok nagy része kiemelt hatással bír felnőtt korunkra.

A sikerlista élén lévő alkotások általában olyan kötetek, amik az elmúlt néhány hónapban jelentek meg, azonban ezúttal előkelő pozícióban végzett egy olyan könyv is, amely először 2013-ban került a boltokba.

Robert T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című írása azt mutatja be, hogy mit tanítanak a gazdag szülők gyermekeiknek a pénzről, amit a szegények és a középosztálybeliek nem tanítanak meg. Az üzleti tanácsadó kötet a sikerlista 14. helyén található, váratlan sikere pedig annak köszönhető, hogy a hazai TikTok-felhasználók között nagy népszerűségnek örvend Kiyosaki könyve, ez a nagy érdeklődés pedig az eladásokban is megmutatkozott. Természetesen nem egyedüli esetről van szó, a legnépszerűbb közösségi média-platform jól látható hatással bír könyvpiacra. A rövid videós könyvajánlók képesek egy-egy régebbi vagy új alkotást is a sikerlisták élére juttatni, éppen ezért a könyves szakma is egyre inkább kiaknázza a felület adta lehetőségeket, a „TikTok-sikerkönyv” megjelölés pedig ma már tájékozódási pontként szolgál az olvasók között.

A sikerlistás újdonságok között több szépirodalmi alkotást is találhatunk. Közülük Grecsó Krisztián Lányos apa című kötete végzett a legelőkelőbb helyen. A népszerű író több művében is foglalkozott már az apasággal, a Nők Lapjában is közöl apasággal kapcsolatos írásokat. Ezeket a bensőséges történeteket, állapot rögzítéseket gyűjti most egy kötetben a Lányos apa, amely minden szülő számára emlékezetes olvasmány lehet.

Sokan keresték Vámos Miklós legújabb kötetét is, a József Attila-díjas író Visz a vonat című művében található kisregények és novellák a vonatot, az utazást, és a végzetet állítják a középpontba.

Az ifjúsági és gyerek könyvek esetében két újdonság is kiemelkedő helyet ért el. Jennifer Lynn Barnes könyvsorozatának legújabb részét nagy várakozás övezte, ugyanis a misztikus krimi trilógia előző kötetei több hónapig vezették a New York Times bestseller listáját, továbbá több szakmai elismerést szereztek.

A TikTokon is nagy sikereket elérő trilógia befejező része izgalmas lezárással kecsegtet, fülszövege szerint a tét: mindent vagy semmit. Népszerű kötet volt a legfiatalabbak körében Berg Judit Rumini kincsei című könyve is. Hazánk egyik legismertebb gyerekkönyves szerzője ezúttal nemcsak Rumini legújabb kalandjait tárja az olvasók elé, de a szövegek pedagógia célokat is szolgálnak: a Pagony olvasást segítő sorozatának részeként különböző nehézségi szinteken ismerhetjük meg Rumini gyerekkorát, így elősegítve az önálló olvasás elsajátítását.