Az önismereti könyvek taroltak a Bookline januári sikerlistáján

Az év első hónapja sokak számára a tervezésről, vagy még inkább az újratervezésről szól. Az önismeretünk fejlesztése iránti igényt jól mutatja, hogy a Bookline januári sikerlistáján tizenhat önismereti könyv szerepel, de szép számban találhatunk egészséges életmóddal, gyermekneveléssel foglalkozó, illetve romantikus történeteket bemutató alkotásokat is.

Az önismereti könyvek iránti fokozott érdeklődést jól mutatja, hogy a Bookline januári sikerlistájának első három helyén három pszichológiai írás szerepel. Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend Orvos Tóth-Noémi, akinek Szabad akarat, valamint Örökölt sors című könyvei szerezték meg a lista első két helyét.

Míg a második helyen lévő Örökölt sors esetében már-már megszokott, hogy a sikerlisták szinte állandó szereplője – a könyv több mint 95 hónapja tagja a Bookline havonta megújuló sikerlistájának –, addig az első helyen szereplő Szabad akarat bár december elején jelent meg, de máris nagy népszerűségnek örvend. Ebben az írásában Orvos-Tóth Noémi a transzgenerációs elmélet mentén veszi sorra azokat a tényezőket, amik képesek hatni párkapcsolataink alakulására, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre.

A népszerű pszichológus műve mellett Edith Eva Eger A döntés című könyve került fel a képzeletbeli dobogó harmadik helyére. A holokauszttúlélő Eger kiszabadulását követően pszichológus lett, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés című sikerkönyve egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből.

A három legnépszerűbb önismereti íráson kívül még három, témához illő könyv került be a tíz legkeresettebb cím közé. A lista hatodik helyét Barcs Kriszta Így működik a lelked című ismeretterjesztő gyerekkönyve szerezte meg, őt követi Füredi Júlia Elég!

című felnőttkori kiégéssel foglalkozó írása, valamint Edith Éva Eger Ajándék című könyve.

De nemcsak a személyiségpszichológiával, hanem a gyermekneveléssel foglalkozó írásokat is előszeretettel forgatták az olvasók januárban.

Közülük a legelőkelőbb helyen Jane Nelsen Pozitív fegyelmezés című írása végzett. Nelsen célja, hogy segítsen a bevett fegyelmezési eszköztárunkat olyan eszközökkel leváltani, amelyek határozott korlátokat állítanak, de egyben jellemformálóan hatnak.

A fegyelmezéssel témakörével foglalkozik Kim John Payne Melegszívű fegyelmezés című írása is, amelyben az egyik legismertebb ma is élő gyermekpszichológus fegyelmezési filozófiájával és gyakorlatával ismerteti meg az olvasót, Robin Lim Gyermekágy című írása pedig az anyává válás varázslatos és kihívásokkal teli időszakához nyújt segítséget.

 

Az érzelemdús, fordulatos, romantikus könyvek az év minden szakában, így az év első hónapjában is népszerűek voltak. A népszerű amerikai írónő Colleen Hoover két alkotása is felkerült a Bookline sikerlistájára. Míg a Velünk véget ér című könyve mélyen személyes történetet az első szerelemről,


addig Csúf szerelem című alkotás a testi vágyat állítja a középpontba. Hasonlóan kendőzetlen történet Blanka Lipinska legújabb könyve a 365 nap című sorozat harmadik része, ami az első két könyv érzelmi hullámvasútját hozza el újra a romantikus könyvek kedvelőinek.

 

Nagy érdeklődés övezte Andrzej Sapkowski Vaják című könyvsorozatát is. Az azonos című Netflix-sorozat második évadát követően a lengyel író Witcher - Az utolsó kívánság, valamint a The Witcher - A végzet kardja című könyve is felkerült a Bookline sikerlistájára.

Sapkowski történeteinek főhőse egy vajákok nemzetségébe tartozó szörnyvadász, aki mágikus képességeinek köszönhetően zseniális és könyörtelen harcos, célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, de leggonoszabb ellenfelei sokszor embertársai közül kerülnek ki.

 



Bookline Szívünk rajta

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Februárban a választás Samuel Allo A két csillag - Egy vándor mesemondó történetei című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Farkasházi Réka színésznő így mutatott be: „Egyszerűen varázslatos könyv. Talán a legszebb, amit valaha láttam. […] Az illusztrációk, a könyv születésének körülményei a szerző munkássága, mind-mind arra predesztinálja a kiadványt, hogy a legszebbek és legjobbak közé tartozzon.

Olvasva a meséket pedig mindez bizonyosságot nyer. Samuel Allo gyűjtése a világ messzi tájaira kalauzol bennünket. Csodálatos, hogy van egy világnyelv, amit mindenhol beszélnek. A mese nyelve. A két csillag, valójában ezernyi csillagnál is többet ér. Igazi kincs. Történeteivel, képeivel egyaránt.”