Díjat hozott a Mikulás

Parti Nagy Lajos nyerte elsőként a Bertók László Költészeti Díjat

December 6-án adták át első ízben a 2020 szeptemberében elhunyt költő, Bertók László emlékére alapított Bertók László Költészeti Díjat a pécsi Kodály Központban. A díjat elsőként Parti Nagy Lajos vehette át.

Forrás: Liter

 

Az egy éve elhunyt Bertók László költő emlékére idén alapított Bertók László Költészeti Díj az alapítók akarata szerint két célt szolgál. Egyrészt fenn kívánja tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánja segíteni az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetnek, illetve a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj alapítói – a költő fia, Bertók Attila, aki a díj anyagi alapját, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány, amely a szakmai alapokat biztosítja – úgy határoztak, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján adják át az elismerést Pécsett.

A díjat évről évre olyan költő kaphatja meg, aki a díj névadójához hasonlóan eredeti költői hangot, nyelvet teremtett. A díj 1.000.000 forint pénzjutalommal, továbbá oklevéllel jár.

Első alkalommal az elismerésről a díj alapítói, Bertók Attila és az Alapítvány képviseletében Ágoston Zoltán döntött. A Bertók László Költészeti Díj első díjazottja: Parti Nagy Lajos. (forrás: litera.hu)

Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja (1998 óta). „A kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja. ’Posztmodern költőkirály’, aki költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink magyar irodalmában” – olvasható róla a DIA oldalán.