Elindult az On the Spot Books könyvsorozat

Dan Buettner két kötetével mutatkozik be az On the Spot Books könyvsorozat: A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj, és A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek november 12-én jelenik meg. A sorozat harmadik része, a világhírű bába, Robin Lim könyve lesz, Gyermekágy – Testi-lelki útmutató az anyaság első hónapjaira címmel november végén kerül a boltokba.

Cseke Eszter és S. Takács András sorozata, az Arany Nimfa-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjjal is elismert On the Spot új évada most először nem egy tv-csatornán jelentkezik Magyarországon, hanem a Telekom saját streaming platformján, a Telekom TV GO-n debütál. A világszerte elismert sorozat 10. évada a hosszú élet titkait kutatja a világ legidősebb és legegészségesebb embereivel, akik közül többen még 100 évesen is dolgoznak, tehenet fejnek és lovagolnak.
A filmes páros ezúttal olyan helyszínekre utazott el, ahol kiugróan magas a 100 év fölöttiek aránya, és ahol a legtovább élnek az emberek. Ezek Földünk úgynevezett Kék Zónái, a Costa Rica-i Nicoya-félszigettől Szardínia keleti partjaiig, amelyeket egy National Geographic kutató, Dan Buettner fedezett fel, majd mutatott be „A hosszú élet titkai” című bestsellerében. A kötet alaposan körbejárta az egészséges és hosszú élet hátterét a környezet, az életmód és a táplálkozás szempontjából is.

Az On the Spot Books sorozat köteteiről:

Dan Buettner: A hosszú élet titkai
A hosszú, egészséges élethez szerencse, jó gének, de legfőképp jó szokások kellenek. A megfelelő életvitellel és étrenddel akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatjuk életünket. De vajon miért öt, jól körülhatárolható helyszínen él a legtöbb százévesnél idősebb ember a világon?

Dan Buettner és munkatársai felkeresték Földünk Kék Zónáit, hogy utánajárjanak a hosszú élet titkainak. Costa Ricán, Szardínián, a japán Okinava-szigeteken, a kaliforniai Loma Lindában és egy apró görög szigeten, Ikarián tett látogatásai során Buettner felismerte, hogy néhány egyszerű, de hathatós szokás kialakítása megteremtheti a hosszabb és egészségesebb élet lehetőségét.

Hogyan élik meg a családi-baráti kapcsolataikat? Mivel táplálkoznak? Hogyan kezelik a stresszt?
Dan Buettner boldog, idős emberek életszemléletét osztja meg az olvasókkal, miközben életvitel-tanácsaival minket is ösztönöz a változtatásra.

„Ezzel a könyvvel a kezünkben indultunk útnak, hogy feltérképezzük a hosszú élet varázslatos oázisait Szardíniától Costa Ricáig ‒ ez lett az On the Spot tizedik évada. Bár a hosszú élet titkait mindenkinek saját magának kell megtalálnia, Dan Buettner a munka nagy részét elvégezte és a Kék Zónák felfedezésével világszerte milliókat indított el az egészségesebb és hosszabb élet felé vezető úton.” ‒ Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói

Dan Buettner: A hosszú élet ízei -- 100 recept, hogy 100 évig élj
Földünk Kék Zónáiban élnek a világon a leghosszabban az emberek. Ezek a varázslatos helyek Szardínián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, egy apró görög szigeten, Ikarián, a kaliforniai Loma Lindában és a japán Okinava-szigeteken találhatók.

Ez a különleges könyv ezekbe a világokba röpíti el olvasóját, hogy olyan ételeket ismerhessünk meg, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto. Izgalmas, mégis könnyen elkészíthető ételek tárháza, egyúttal a Kék Zónákba vezető térkép, melynek segítségével megerősíthetjük az immunrendszerünket, meghosszabbíthatjuk az életünket, és nem utolsósorban a mi konyhánkba is beköltözhet a főzés felhőtlen öröme. A szerző és munkatársai közel két évtizede járják a világot az egészséges öregedés titkait kutatva.

„Hiába jártunk a világ több mint 100 országában, a Kék Zónákban filmezve egy teljesen új világ tárult fel előttünk. Egy egészségesebb, egyszerűbb és hosszabb élet lehetősége. A hosszú élet titkai után kutatva a Kék Zónákban mi is végigkóstolhattuk 100 éves szereplőink legegészségesebb ételeit, és evés közben láttuk az arcukon, hogy még most is élvezik az ízeket és az életet. Narancsot, citromot és olivát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünk együtt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe. Szardíniától Japánig mindannyian esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik” ‒ Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói

Robin Lim: Gyermekágy - Testi-lelki útmutató az anyaság első hónapjaira
„Robin Limtől tanultuk a legtöbbet a születésről és a szülővé válásról” – Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói

Az anyává válás varázslatos és kihívásokkal teli időszakához nyújt segítséget ez a könyv számos gyakorlati tanáccsal és bölcsességgel kiegészítve. Érzékletesen kíséri végig olvasóját a szoptatás, a testi regenerálódás, a korai érzékszervi fejlesztés és a családtervezés kérdésein, hogy ezt a kimerítő, mégis katartikus időszakot minél nagyobb természetességgel és szeretettel élhesse meg.

Aki egyszer anyává válik, testben és lélekben is új utakon indul el. Robin Lim azt vallja, hogy az anyaság erejétől jobb lehet a világ.

A magyar közönség először az On the Spot születésről szóló évadában ismerhette meg a világhírű bábát, Robin Limet. Cseke Eszter és S. Takács András a film készítése során olyan közel került hozzá, hogy második gyermekük születésekor Balira utaztak, hogy a szülés és a gyermekágy időszakát Lim bábáskodása mellett tölthessék. Ez az út vezetett oda, hogy a gyermekágyi időszakról írt könyve a nemzetközi siker után a magyar olvasókhoz is eljuthasson.

Robin Lim amerikai bába, író és költő, emberi jogi aktivista, nyolc gyermek anyja, és egyre több unoka nagymamája. Több mint tízezer gyereket segített már a világra. Klinikáin társaival a nap huszonnégy órájában küzd az anyák és gyermekeik biztonságáért. Áldozatos munkájáért elnyerte a CNN Év Hőse díjat.

 

A PORT.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.