Harag vagy barátság?

Két újabb kötettel bővült a népszerű Ölelj meg! sorozat

A nagy sikerű Ölelj meg! - sorozat az eddig megjelent négy kötet - újabb két résszel bővült. Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőttek számára is nehezen emészthető kérdésekkel. A család, az elmúlás, a rosszkedv, és a gondolatok erejéről szóló részek után a haragról és a barátságról lesz szó. A köteteket Agócs Írisz érzékeny rajzai teszik teljessé.

Az ausztrál pszichológus megannyi fontos témáról írt már mesekönyvet, amikben bőven akadnak hasznos tanácsok a szülőknek. Mindez könnyed, érthető nyelvezettel és gyönyörű illusztrációkkal párosul. Shona Innes könyvei ismét segítségére lesznek minden családnak, és Agócs Írisz illusztrációi ezúttal is ugyanúgy elvarázsolják az olvasókat, mint a korábbi kötetekben. Család, halál, rosszkedv, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőttek számára is nehezen emészthető kérdésekkel. Az Ölelj meg!-sorozat kötetei hiánypótló alkotások, mert egyszerűen, érthetően magyaráznak, maximálisan komolyan veszik a gyerekeket, nem bagatellizálják el a problémáikat. Kiemelkedően fontos beszélgetni, közösen megélni az érzéseket, hiszen a gyerekek ebből felnőtt életük során is profitálnak majd.

A harag olyan, mint egy páncél című kötetből kiderül, hogy a hat alapérzelemre, mint öröm, szomorúság, félelem, meglepődés, undor, és haragra mindannyiunknak szüksége van, még ha a negatívokkal nagyon nehéz is együtt élni. A kötet tudatosítja bennünk, hogy meg kell tanulnunk az érzelmeinkkel bánni, fontos, hogy felismerjük, mitől leszünk mérgesek, honnan tudjuk, ha haragosak vagyunk, és hogy képesek legyünk indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, a dühünket feldolgozni, elengedni – gyerekként-felnőttként egyaránt.

A barátság olyan, mint a libikóka című kötetében a szerző arra buzdítja az ovis olvasókat, hogy tudatos, őszinte kommunikációval közeledjenek barátaik felé, hiszen: “Egy barátság nem biztos, hogy magától értetődő, nem biztos, hogy mindig egyértelmű. Pláne óvodáskorban, amikor az összeveszések és kibékülések mindennaposak. Ahhoz, hogy egy barátság működjön, tenni kell, és ez így marad felnőttkorunkban is. Nagyon fontos, hogy az egyensúly átmeneti megbomlásától nem kell megijedni. Ilyenkor hátrébb vagy előrébb lehet csusszanni a libikókán, hogy segítsünk a barátságnak helyrebillenni.” - írja Szél Dávid a könyv utószavában.
A kötetben az írónőtől megszokott, letisztult mondatokkal és egyszerű szöveggel találkozik az olvasó, így a könyv a legkisebb korosztálynak is segít eligazodni a barátság bonyolult útvesztőjében.

A két új részt Agócs Írisz színes illusztrációi teszik még kifejezőbbé és kedvesebbé. Az ausztrál szerző és a magyar illusztrátor nagyszerű párost alkotnak, az eredeti nyelven megjelent szöveget pedig hűen követi Rét Viktória magyar fordítása. Az Ölelj meg!-sorozat kötetei nem tálcán nyújtják a megoldást egy-egy helyzetre, hanem sokkal inkább további gondolkodásra ösztönöznek, ami erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, és számtalan családnak segít jobban megérteni egymást, és sikeresebben kommunikálni. Ezek a könyvek segítő kezet nyújtanak a szülőknek és biztonságos, szeretetteljes hátteret biztosítanak a gyerekeknek. (2-5 éves korig)

A kötetekhez ismét Szél Dávid szakpszichológus írt utószót, akivel a kéthetente adásba kerülő Altatás után, lefekvés előtt című műsorban hallható beszélgetés a nemrég indult Pagony Podcast csatornán.