Három újdonság a Pagonytól - kicsiknek: Harusnya, Málnamaci és állatos mesék

Mrena Julianna legújabb verses meséje Szert-Szabó Dorottya rajzaival egy fél pár zokni vicces vándorútjáról szól, és önelfogadásra bátorítja a gyerekeket. Vadadi Adrienn legújabb kötete Egri Mónika rajzaival a Kicsimackó-sorozat új része, a testvér érkezését feldolgozó mesegyűjtemény.A magyar 3-5-8 perces mesék legújabb kötetében a legjobb kortárs gyerekkönyvszerzők állatos meséi kaptak helyet Grela Alexandra illusztrációival.

Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni
Szert-Szabó Dorottya rajzaival

"Volt egyszer egy zokni. Nem volt másik fele.
Meg amúgy is sajnos jó sok baj volt vele.
Csak néhanap hordták, de leginkább soha.
És ez igazából egy kicsit sem csoda."

Megjelent a népszerű Mese a kislajhárról, aki nem akart elaludni szerzőinek legújabb képeskönyve, melyben egy félpár zokni, név szerint Harusnya vándorútját követhetjük végig. Gyönyörű illusztrációk egészítik ki a szórakoztató, kedves verses mesét egy szeretetre vágyó fél pár zokniról, aki nem nyugszik bele, hogy portörlésre használják, inkább elindul és felfedezi magának a világot. Útja során sokfelé megfordul, mire megtalálja az igazi helyét: egy kutya kolbásznak nézi, a halak távoli rokonnak, egy fényes hátú gyík még feleségül is kéri! Végül aztán megtalálja valódi hivatását, és a verses mese végére kiderül, hogy mindenkinek van helye a világban!

A kötet arra bátorítja a gyerekeket, hogy keressék meg saját helyüket, ne szegje kedvüket az sem, ha tovább tart, mint gondolnák. A fél pár zokni rímes kalandjain keresztül a történet megmutatja, hogy mindenki számára van egy hely a világban, ahol elismerik, és úgy fogadják el, ahogy van. A mesét Szert-Szabó Dorottya dinamikus és vidám rajzai teszik még különlegesebbé.

3-6 éveseknek
Beleolvasó a könyvbe

Mrena Julianna: 1979-ben született Jászberényben, már 15 évesen publikálni kezdett, 25 évesen jelent meg verseskötete, Kilenc élet címmel. Hamarosan az írás a hivatása is lett: dolgozott újságíróként, reklámszövegíróként, sorozatíróként és tartalomkészítőként is. Aztán megszületett a kisfia, és nemcsak a régi kedvenc verses mesék kerültek elő, hanem jöttek az új ötletek is. "Olyasmiket írok, amik tetszettek volna nekem gyerekként, és amiket szülőként is szívesen olvasok (na jó, fejből fújok), akár ezredjére is…" - mondja a szerző. Berlinben él a családjával, Budapestre és Szolnokra jár haza.
Szert-Szabó Dorottya: Animációs tervezőművész, 2008-2016-ig tanított a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium mozgókép szakán, és gyermekei születése óta a mesekönyv illusztrációk készítése került a szakmai horizontjára.

Vadadi Adrienn: Kicsimackó és Málnamaci
Egri Mónika rajzaival

Vadadi Adrienn Kicsimackó sorozata 2021-ben indult. A Kicsimackó című kötetben az ovisok hétköznapi kalandjait, konfliktusait, kihívásait mesélte el az óvónőből íróvá lett szerző, a második, Kicsimackó a Balatonon című részben pedig nyaralni indul a mackócsalád. A kicsik körében népszerű sorozatban mindennapi, kedves történetek találhatók egy mackócsalád életéből, amikkel a gyerekek könnyen tudnak azonosulni és amik segítenek feloldani a hétköznapi konfliktusokat, apró nehézségeket is.
A legújabb kötetben Kicsimackónak testvére születik.

Amikor megtudja a hírt, ezernyi kérdés motoszkál benne: Vajon milyen lesz vele az élet? Ugyanannyira fogja szeretni őt Mackómama és Mackópapa ezentúl is? Tud majd együtt játszani a kishúgával?

A kistestvér, Málnamaci érkezésekor először zavarja a síró kis csomag, de hamarosan megtanulja, hogyan tudja megnevettetni, elszórakoztatni a kistesót. Hamar kiderül, hogy a pici macival ugyan sok a dolog, és gyakran sírdogál, de ha meghallja Kicsimackó hangját, ha meglátja a nagytestvérét bohóckodni, rögtön megvigasztalódik. Mackómama és Mackópapa pedig kedvesen, finoman terelgeti a bocsokat, hogy mindenkinek épp ugyanannyi szeretet, figyelem és málnalekvár jusson.
Vadadi Adrienn mesegyűjteménye a kistestvér születése és a kezdeti időszak olykor konfliktusos, nehéz, ám mégis csodálatos pillanatait dolgozza fel, így minden család számára megkönnyíti az összeszokás heteit, hónapjait.

Az ismerős helyzetekről szóló esti meséléshez is alkalmas szövegeket Egri Mónika megnyugtató rajzai teszik meghitté, és az otthonosság érzetét keltve egy olyan világot teremtenek, amiben gyerek és szülő is szívesen merül el.

2-5 éveseknek
Beleolvasó a könyvbe


3-5-8 perces állatos mesék - A legjobb magyar szerzőktől
Grela Alexandra rajzaival

A szülők és gyerekek körében is népszerű 3-5-8 perces mesék sorozat köteteiben a mesék a szülők szempontjából a lehető legpraktikusabb rendszerben, a hosszuk alapján vannak fejezetekbe csoportosítva. Ha a rohanós hétköznap estéken csak egy rövid kis olvasásra van idő, ezekben a könyvekben könnyedén megtalálják az elfoglalt szülők a megfelelő mesét. Ha pedig sikerült korábban ágyba dugni a gyerekeket, akkor bátran jöhet egy hosszabb történet is - a lényeg, hogy a mesélés ne maradjon el, hiszen fontos része a gyerekek életének és a személyiségük fejlődésének.

Kedves képek, bájos történetek, egytől egyig szerethető karakterek jellemzik a sorozat eddig megjelent 16 – köztük 5 magyar meséket tartalmazó kötetét. A magyar 3-5-8 perces mesék legújabb, ötödik antológiájába a legjobb kortárs gyerek-könyvszerzők ezúttal csupa-csupa állatos mesét írtak.

A kötetben az olvasó találkozhat háziállatokkal, egzotikus vadállatokkal, de még kitalált lényekkel is, hiszen az állatok mindenki számára érdekesek, legyenek kicsik és aranyosak vagy erős, nagyvadak.

A kötet szerzői Bendl Vera, Berg Judit, Dániel András, Harcos Bálint, Igaz Dóra, Kiss Judit Ágnes, Kertész Erzsi, Kolozsi László, Majoros Nóra, Marék Veronika, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Mrena Julianna, Rádai Andrea, Szabó Borbála, Tasi Katalin, Vadadi Adrienn, Vibók Ildi és Wéber Anikó - mind a hazai kortárs magyar gyerekirodalom legjelesebb alkotói. Mellettük Grela Alexandra művészi illusztrációi pedig egészen új szintre emelik a meseolvasás élményét.

3-6 éveseknek
Beleolvasó