Karácsonyi könyvajánló

Összeszedtünk egy igen bőséges listát a közelmúlt legizgalmasabb könyvmegjelenéseiből. Gyerekkönyv, krimi, fantasy, képregény, szépirodalom - mindenkinek mutatunk kedvére valót.

Gyerek- és ifjúsági könyvek

 

Franck Pavloff: Barna hajnal

Illusztrálta: Grela Alexandra

A „Barna állam”, egy fiktív politikai rendszer, betiltja a nem barna macskák és kutyák tartását.

Lassan és észrevétlenül minden barna színűvé válik: macskák, kutyák, újságok. Két hétköznapi férfi pusztán szemlélője az eseményeknek; nyugodt, kényelmes életet élnek ebben a zavaros időszakban is. Megalkuvásból, kényelemből és önzésből nem érzik, hogy cselekedniük kellene. Ám egy nap maguk is áldozatokká válnak, a rendszer és önmaguk gyávaságának áldozataivá.

Ez a rövid novella, amely a Könyvmecénások támogatásával jelent meg, egyszerű szavakkal mutatja be, milyen gyorsan és könnyen képes berendezkedni egy totális rezsim, ha nem figyelünk, és félelemből vagy alázatból meghajlunk a szabályai előtt. (Csimota)

 

Christelle Dabos: A tél jegyesei – A tükörjáró

Anima lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül.

Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?

Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt… 

Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja. (Kolibri)

 

Elena Favilli - Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak - 100 különleges nő története

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a   hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy   lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő   lehetőségeket. (Móra)

 

Leiner Laura: Ég veled

Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják. Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá. Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég veled az Iskolák versenye trilógia első része.

 

 

 

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Az örök klasszikus egy csodaszép képeskönyvben, Quentin Gréban illusztrációival. ,,Farkas apó a vadászösvényen szaglászott, zsákmányt keresett. Nesztelenül lépkedett. Hirtelen az az érzése támadt, hogy a bozótban meglapul valami. Közelebb hajolt, bekémlelt. Ragyogó szemű, rózsaszín állatkát pillantott meg. Nagyon is jól tudta mi az: egy emberkölyök..." A szöveget Xavier Deutsch dolgozta át.  (Manó Könyvek)

 

 

 

 

 

 

Hupikék törpikék – Az elveszett falu – 1. Tilalmas erdő

Aprajafalva egyetlen lány lakója Törpilla, – aki nem is „igazi” törp, hiszen Hókuszpók teremtménye – egy véletlen folytán megtudja, hogy a Tilalmas erdőben is él egy egész falunyi törp. Sajnos erről Hókuszpók is tudomást szerez, és rögtön elhatározza, hogy elkapja a gyanútlan törpöket. Törpilla, Törperős, Okoska és Ügyifogyi - Törpapa határozott tiltása ellenére – elindul, hogy figyelmeztesse az ismeretlen törptársakat. Óriási meglepetésekben lesz részük. Egyik veszélyes kaland követi a másikat. És vajon kik ezek az ismeretlen törpök?!

Eddig is számtalan különleges kalandot éltek át kis kedvenceink, ám ami most bekövetkezik, az valóban váratlan fordulat. 5 törpös törpénet – csupa újdonság. Akár láttad a filmet, akár nem, ez valami egészen más! (Móra)

 

Hupikék törpikék – Hókuszpók törpös kalandjai

Milyen nyugodt és vidám lehetne az élet Aprajafalván, ha a gonosz varázsló nem próbálná folyton elkapni kis kedvenceinket.
A kötetben 4 törpös törpénetet olvashatunk, amelyek közül az elsőben hall Hókuszpók először a törpökről. A bölcsek kövét akarja előállítani, hogy arannyá változtasson mindent, és a főzet fontos összetevője a törp. És már kezdődik is a kutatás és üldözés. Persze a gonosz mindig pórul jár, hiába segíti hűséges macskája, Sziamiaú.
Olvashatsz még a törpről, aki nem olyan, mint a többi, a kicsi szellemről, aki bánatos, mert nem mer kísérteni és Pókuszhókról, aki szintén varázsló, ám rokonával ellentétben nem is annyira gonosz. (Móra)

 

 

Asterix 23. – Obelix és társa

Születésnapi ajándékként Asterix és a falu többi lakója nagyvonalúan megengedi Obelixnek, hogy egymaga páholja el a római garnizonba váltásként érkező új katonákat. A hírtől Caesar hatalmas haragra gerjed, és ötleteket kér bizalmasaitól a tarthatatlan helyzet megoldására. Míg a többi tanácsadó legszívesebben bizottságokat és albizottságokat alapítana, az ifjú Technocratus merőben új javaslattal él: le kell kötni a gallokat valami egészen mással, hogy ne érjenek rá légionáriusokat verni. Tervében kiemelt szerephez jutnak Obelix menhirjei, amelyek iránt egyszerre csak érthetetlen módon. (Móra)

 

 

 

Lucky Luke 30. - Irány Oklahoma!

Az indiánoktól frissen megvásárolt Oklahoma várja a telepesek rohamát. Egyesek becstelen eszközökkel próbálják megszerezni a legjobb földeket. Lucky Luke-ra vár a feladat, hogy a törvényes rendet fenntartsa. (Pesti Könyv)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szépirodalom

 

Tóth Krisztina: Ünnep

Versek Lator László válogatásában – megjelent Tóth Krisztina ötvenedik születésnapjára.

Tóth Krisztina: Ünnep "Tehetsége természete már első kötetéből kitetszett. Ha sokat változott is, az a hajdani keserédes dalhang érett, sokszólamú verseiben azóta is ott bujkál. Festőnek készült, írásaiban is ott van a látvány, a fogható világ. A tartalmas részletek. Meztelen bőr, ezerszeres nagyítás, olvassuk egy korai költeményében, és menj, érj hozzá a részletekhez, vad közelségből nézd meg őket. De a pontosan rajzolt, kinagyított világ-darabok valami kísérteties, sejtelmes egészre mutatnak." - részlet Lator László köszöntőjéből (Magvető)

 

 

 

 

 

Spiró György: Kőbéka

A Kőbéka igazi történelmi szatíra, akkor is, amikor a múltban, és akkor is, amikor a jövőben játszódik: jelenünkbe-elevenünkbe vág.

Spiró György: Kőbéka Legyen a címe „Kálmánka”? De ki ez a Kálmánka? Legyen „Kálmán vitéz”? Van benne valami, csak éppen Kálmánka nem vitézkedik, bár kitüntetik érte.
Legyen a címe „Lipót”? Megtévesztő, mert csak a negyede játszódik a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben.
Mit szólnának ahhoz, hogy „Záp”? Húznák az orrukat? A térképen nem található, a főhős mégis oda születik, és oda is tér vissza. De a címnek azt is jeleznie kéne, hogy Kálmánka bebarangolja a fél világot és a különböző korszakbéli Magyarországokat.
Előbb-utóbb választani kell a sok kaland közül. A 202. oldalon Kálmánka egy üres medence alján napozgat a gyíkokkal, a medence vízköpőjét, a nyájasan hallgató kőbékát nézegeti, és beszél is hozzá – legyen tehát „Kőbéka” a címe. (Spiró György)(Magvető)

 

Bereményi Géza - Vető János: Antoine és Désiré

Az Antoine és Désirével nemcsak Cseh Tamás utánozhatatlanul zseniális előadói stílusa és Bereményi irodalmi rangú szövegei, hanem Vető János lemezborítója is ikonikussá vált, valódi összművészeti teljesítményként tekinthetünk erre a lemezre. Bereményi és Vető pedig, majd' négy évtizeddel később, megalkották ezt a fényképregényt, amely kibontja és kiegészíti az évtizedekkel korábbi hanganyag háttértörténetét. Minden rajongónak kötelező! (Corvina)

 

 

 

Gyugyi László, Csenkey Éva, Hárs Éva: Zsolnay aranykora

 

Dr. Gyugyi László műgyűjtő közel 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870–1910) időszakának termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira.

A gyűjtemény a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően talált otthonra Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Negyedben. A gyűjtemény méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villában találták meg. A könyv a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain.

A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek.

A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek. Az először 2010-ben, a hazatérés évében megjelent kötet új kiadása bemutatja azt a száz új műtárgyat, amelyekkel az utóbbi években gazdagodott a gyűjtemény. (Kossuth Kiadói Csoport)

 

Borda Réka: Hoax

"Sosem láttam Borda Rékát, de hófehér űrruhában képzelem el, zsebében Észak édes kincseivel. Hatalmas gömbsisakban. A tévémacinak lehetett ekkora gömbfeje. Gömbigazsága. Úgy néz ki, mint egy jeges. De felfelé tart, mint a pandák. Űrfejű. Mindig mondom: a fejillat a legjobb; a parfümvilág illatpiramisának csúcsa.

Anne Sexton is eszünkbe juthat, Ladik Katalin vagy Takács Zsuzsa; de leginkább mintha Tóth Erzsébet szépséges ereje születne itt újra.

Vanília, a legfrissebb gyömbérrel. És sok eltitkolt akkord(dal). Szó- és gondolatgazdagság: mi mást akarhatnánk. Hoax: Zárt szépség. Szkafanderfehér. Fölfénylő kötetegész. Méltó." - Pollágh Péter (Scolar)

 

 

Szórakoztató irodalom

 

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei IV. – Nász és téboly

1894 kora tavaszán a fiatal Ambrózy Richárd báró elveszítette bal karját, és vele lelkének azon részét is, mely gyöngéd érzelmekre tette képessé. Ama borzalmas éjszaka hét esztendővel később még mindig sötét árnyat vet az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb magánzó detektívjének életére, és ha ez még nem volna elég, a múlt kísértetei ismét felbukkannak.
1901-ben Ambrózy báró nősülni készül, ám az oltárhoz vezető utat hátborzongató gyilkosságok sora szegélyezi. Vajon képes lesz-e Mili kisasszony, a detektív hű társa és tanítványa egyszerre megküzdeni a régmúlt és a jelen szörnyetegeivel?
Nem kétséges, hogy igen, hisz rafinériája és makacssága végtelen – ám az már közel sem tudható ily biztosan, hogy közben ő maga mit veszít el. A békebeli bűn- és szívügyek végső titkai, melyek a Leányrablás Budapesten, A Rudnay-gyilkosságok és az Ármány és kézfogó című regényekben nem fedték fel magukat, a sorozat eme kötetében végre kilépnek a fényre. (Könymolyképző)

 

Mark Lawrence: Vörös Nővér

A Kegyes Irgalom Kolostorában fiatal lányokat képeznek gyilkosokká. Némelyik gyermekben kiütközik az ősi vér, ritka képességekkel ruházza fel őket, amelyeket halálos vagy misztikus erejűvé csiszolnak-edzenek. Ám még a kard és az árnyak mesternői sem fogják fel igazán, milyen kincsre bukkantak, amikor Nona Grey a csarnokaikba került.

A vérfoltos ruhájú, kilencéves Nonát a bitófa árnyékából ragadják el. Gyilkossággal vádolják, ám ő valami sokkal rosszabbat követett el. Tíz év szükséges ahhoz, hogy a penge és az ököl használatára kitanítsanak egy vörös nővért, ám Üveg apátnő szárnyai alatt sokkal többet el lehet sajátítani pusztán a halál művészeténél. Osztályában Nona új családra. és új ellenségekre lel.

Bármily biztonságos és elszigetelt is legyen a kolostor, Nona számára nincs menekvés titka és erőszakos múltja elől, amely ezer szállal kötődik a hanyatló birodalom összes sötétségéhez. Érkezése régi viszályokat hív újra életre, kegyetlen küzdelmeket szít az egyházon belül, és még a császár figyelmét is magára vonja.

Miközben haldoklik a nap, és a jég egyre előbbre nyomul, Nona Greynek úrrá kell lennie belső démonain, hogy azokra szabadíthassa őket, akik az útjába állnak.

A többszörösen díjnyertes Mark Lawrence, a Magyarországon is nagy sikernek örvendő Széthullott Birodalomban játszódó könyvei után, egy vadonatúj világba kalauzolja el olvasóit. A Vörös Nővér sokak szerint az eddigi legjobb regénye, amely magával ragadja a régi és az új rajongókat egyaránt. (Fumax)

 

Mark Lawrence: A teljes Széthullott Birodalom-trilógia egy kötetben

A teljes Széthullott Birodalom-trilógia (Tövisek Hercege, Tövisek Királya, Tövisek Császára) egyetlen, omnibusz-kötetben!

Óvakodj a Tövisek Hercegétől... Kilenc évesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére. Tizenöt évesen király akar lenni… És ez még csak a kezdet. De bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Jorg Ancrath története minden idők egyik legikonikusabb fantasyjévé vált, Mark Lawrence pedig a zsáner legkiemelkedőbb szerzői között találta magát. Díjesővel jutalmazták, sikere világszerte és hazánkban is lenyűgöző. Most a magyar olvasóknak ezzel a kedvező árú gyűjteményes kiadással kedveskedünk, hogy azok is megismerhessék Tövises Jorg történetét, akik eddig lemaradtak róla. A szépirodalmi igényességgel megírt trilógiát, a neves műfordító, Gy. Horváth László (Gépnarancs, A Hobbit, Pi élete stb.) ültette át magyar nyelvre. (Fumax)

 

Sötétség  - Huszonöt modern horrornovella

Ellen Datlow, a science fiction-, fantasy- és horror-novellairodalom talán legismertebb szerkesztője ebben az egyedülálló antológiájában sokszínű válogatást kínál két évtized horrorterméséből. Az ínyenc gyűjtemény novelláiban kifinomult pszichológiai érzékenység keveredik felkavaró brutalitással. A huszonöt történetet tartalmazó összeállításban Magyarországon már jól ismert és még csak most bemutatkozó szerzőket egyaránt találunk. (Gabo)

 

 

 

 

 

 

 

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző szatirikus, éles hangú írásai gyönyörködtetnek, provokálnak, elgondolkodtatnak. A Valahol a Földön Le Guin evilági novellái közül válogat oregoni kisvárosoktól kezdve Európa szívéig. (Gabo)

 

Dan Simmons: Olümposz

Görögország és Trója dicsőséges seregei összecsapnak az istenek figyelő tekintete előtt, gondosan követve Homérosz időtlen narratívájának forgatókönyvét. De ez még azelőtt történik, hogy egy megfigyelő — Thomas Hockenberry, a huszonegyedik századi — fel nem kavarja a véres állóvizet; azelőtt, hogy a felháborodott Akhilleusz egyesítené erőit a nemezisével, Hektórral; és azelőtt, hogy a gyorslábú férfiölő Zeusz, Héra, Athéné, Afrodité, Apollón és a többi manipulatív isten ellen fordítaná a dühét.

Dan Simmons, a Hyperioni énekek-ciklus többszörösen díjazott szerzője ezzel a várva-várt befejezéssel tér vissza, amely a kritikusok elismerését is elnyerő Ílion-duológiát zárja le. Ez a koncepcióját és mélységét tekintve önmagában is lélegzetelállító regény egy zseniálisan elképzelt katasztrofális jövő képét vetíti elő, amelyben a halhatatlan "poszthumánok" a saját szórakoztatásukra újraalkotják a marsi Olympos Mons tetejéről a trójai háborút, miközben az emberiség megmaradt képviselői arra kényszerülnek, hogy szembenézzenek végső pusztulásukkal. (Agave)

 

Mark Frost: Twin ​Peaks – Az utolsó dosszié

Nézed a Twin Peaks harmadik évadát, és nem érted? Mélyebbre ásnál egy-egy történetszálban, vagy érdekel a karakterek háttértörténete, múltja is? Szeretnél megismerni valami többet, emberibbet Mark Frost és David Lynch látomásosan örvénylő fantáziavilágából? Az utolsó dosszié egy spirituális térkép a Twin Peaks univerzumához.
A 26 év szünet után, 2017 májusában a képernyőre visszatért, tévétörténeti jelentőségű sorozat az egyik legrétegzettebb szellemi termék, amit valaha létrehoztak. Befogadása, megértése nagy odafigyelést, türelmet, kitartást kíván nézőjétől. Mark Frost feltáró jellegű háttérmunkája, Az utolsó dosszié megadja a végső válaszokat rajongók kérdéseinek egy részére, miközben rengeteg új kérdést is nyit a Twin Peaks univerzum utolsó műve. Mert igen, David Lynch és Mark Frost azok, amiknek látszanak: ködlovagok. (Athenaeum)

 

Alejandro Jodorowsky - Moebius: Incal - A Sötét Incal 1. rész

Jodorowsky és Moebius klasszikus képregénysorozata végre magyarul is olvasható. A rendkívül sokrétegű és olykor filozofikus mélységű sci-fi első kötetében, egy különös véletlen folytán John DiFool, egy magánnyomozó kezébe kerül egy relytéjes tárgy, az Incal, ami képes eldönteni az univerzum sorsát. Ezt azonban mások is meg akarják szerezni . (Pesti Könyv)

 

 

 

 

 

 

Lakatos István: Mesék az ágy alól

Lencsilány és a Kisgömböc. Luther űrinkvizítor és hűséges kutyája, Vackor. Bodag, Mókár, Sercli és Zsófi. Mi a közös ezekben a képregényhősökben? Mindannyian Lakatos István fékezhetetlen képzeletéből pattantak elő, hogy aztán egy olyan fantasztikus mesevilág lakói legyenek, ahol vidáman megfér egymás mellett a gőzmeghajtású űrhajó, a szörnyekkel bandázó kislány és a kert végében parkoló Polski Fiat. És ahol teljesen természetes, hogy amíg valaki kotyogós kávét főz a panellakás konyhájában, keresztültrappol a nagyszobán egy Tyrannosaurus rex! És hogy kicsoda Lakatos István? Ő olyan mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró. Most épp visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az elmúlt bő egy évtizedben itt-ott megjelent korábbi munkáit. A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli Andersent, a sci-fit, a dark fantasyt, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni! (Kaméleon Komix)