"Könyvheti" újdonságok

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad! A Líra Kiadói Csoport ezért tartja fontosnak, hogy a könyvek ünnepe most tavasszal se maradjon el, Könyvhét helyett ajánlunk pár jó könyvet kínálatukból.

Erdős Virág: Hősöm

Ezt is elviszik magukkal

A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. A könyvben látható fotókat a szerző készítette a helyszínen.

Erdős Virággal Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben a Hősöm című kötetről május 29-én 16 órakor a Líra Könyv facebook oldalán.

 

Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok
A Libri irodalmi közönségdíjas szerző új kötete

Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyokMindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit. Krusovszky Dénes új verseskönyve ezeket a pillanatokat szólaltatja meg.
Az Áttetsző viszonyok egy modern álmoskönyvhöz hasonló: a szürreális, mégis mindennapi, szokatlan képek megfejtése az olvasóra vár.

Krusovszky Dénessel Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben az Áttetsző viszonyok című kötetről május 28-án 16 órakor a Líra Könyv facebook oldalán.

 

 

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
A csúnya fiúknak is van szívük

Nádasdy Ádám: A szakállas NeptunNádasdy Ádám novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más.
Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve éppen egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban?
Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.

Nádady Ádámmal Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben A szakállas Neptun című prózakötetről május 26-án 16 órakor a Líra Könyv facebook oldalán.

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal
Egy rendkívüli találkozás

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl SuttonnalPilinszky János 1977-ben megjelent Beszélgetések Sheryl Suttonnal című esszéregénye egy fiktív párbeszéd, alapja azonban egy valóságos találkozás. A költő Párizsban látta Robert Wilson társulatának A süket pillantása című emblematikus színházi előadását, amelynek főszerepét az amerikai fekete színésznő, Sheryl Sutton játszotta. Pilinszky később személyesen is megismerkedett és barátságot kötött a színésznővel, akivel többször találkozott Párizsban. Beszélgetéseik szolgáltak kiindulópontul - költészet és valóság éteri határán, lévén Pilinszky nem tudott angolul, az amerikai színésznő pedig keveset értett franciául - a könyv anyagához. A Beszélgetések a Pilinszky-életmű egyik legkülönlegesebb, kultikus darabja. Az új kiadásban szövegváltozatok, naplójegyzetek, levelek egészítik ki az esszéregényt, valamint a legendás borítókép mellett eddig nem publikált fényképek és fakszimilék teszik még közvetlenebbé ezt a rendkívüli találkozást.

Pilinszky János könyvéről Szegő János kérdezi Bende Józsefet június 2-án 16 órakor a Líra Könyv facebook oldalán.


Spiró György: Malaccal teljes éveink
Emlékezés a kollégiumi évekre

Spiró György: Malaccal teljes éveinkSpiró György új könyve egy hosszabb és két rövidebb esszét tartalmaz, amelyek felfűzhetők az 1969–1989–2019-es évszámokra. A címadó esszé önéletrajzi történet, személyes visszaemlékezés az Eötvös Collegiumra, amelynek Spiró György is tagja volt a hatvanas évek második felében. Az írásból megismerjük a kollégium belső szokásait, rítusait, mindennapjait. Spiró a rá jellemző módon nemcsak felidézi a korabeli eseményeket, hanem elemzi is azokat: kik és miképpen találkoztak akkor a Ménesi úton? Honnan érkeztek a népiek és az urbánusok, hol volt az a hely – szellemi és fizikai értelemben –, ahol együtt lehettek, és milyen életutak – kelepcék, zsákutcák – vártak rájuk a továbbiakban? Mintha az Álmodtam neked novelláinak személyességét vegyítenénk a Tavaszi tárlat keserű történelmi antropológiájával – így lesz ez a mesteresszé portré és tablókép egyszerre. A két rövidebb esszé közül az egyik 1989-cel, a másik pedig a jelen és a jövő politikai-társadalmi kilátásaival foglalkozik.

Szilasi László: Kései házasság
Egy életen át tartó szerelem

Szilasi László: Kései házasságVajda Ilma és Gavenda Péter 1964-ben találkozik Szegeden. Még nem tudják, hogy ha nem is együtt, de egymás mellett fogják leélni az életüket: mindketten Árpádharagoson lesznek tanárok. Az 1964 és 2019 között játszódó regény mindegyik fejezete egy-egy év metszete: Ilma és Gavenda viszonya másokkal kötött házasságokat és történelmi fordulókat egyaránt túlél, de kérdés, vajon ellenálló tud-e maradni az idő múlásával szemben.
Szilasi László könyvében a történelem nem kulissza, hanem egyenrangú szereplő. A regény hol idilli, hol melankolikus, de mindig kristálytiszta és tűpontos rajz közös múltunkról és arról a törékeny erőről, amely két embert összeköthet.


Szilasi Lászlóval Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben a Kései házasság című prózakötetről május 27-én 16 órakor a Líra Könyv facebook oldalán.