Krasznahorkai László 70

Január 5-én ünnepelte 70. születésnapját Krasznahorkai László, a Magvető két kiadvánnyal köszönti: a Zsömle odavan című új regénnyel és Szabó Gábor informatív monográfiájával.

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

Krasznahorkai László groteszk és szatirikus új regényében – New York, Dalmácia és Türingia után – visszatér a karneváli Magyarországra.

A könyv főhőse a 91 éves nyugdíjas villanyszerelő, Kada Józsi bácsi, aki hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. Családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai?

A Zsömle odavan című regényből Máté Gábor olvas fel január 9-én 17 órakor a Magvető Caféban.

Szabó Gábor: Kilátás az utolsó hajóról

Az új regény értelmezése is helyet kapott Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról című monográfiájában, amely az életmű belső mozgásait, motívumvándorlásait vizsgálja, és akkurátus pontossággal olvassa és elemzi végig a Krasznahorkai-életmű egészét. A kötet nem csupán a Krasznahorkai-művek összefüggéseit, a filozófiai, természettudományi és képzőművészeti hatásokat és vonatkozásokat térképezi fel, de ragyogó összehasonlító elemzéseket olvashatunk az író számára megkerülhetetlen Hermann Melville, Jorge Luis Borges és a nemrég elhunyt kolosszális amerikai regényíró, Cormac McCarthy apropóján is.