Megjelent! - Schein Gábor: Ó, rinocérosz

Schein Gábor új könyve fantasztikus olvasmány: Európa története rinocérosszal. Azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

Forrás: Magvető

 

Onnan kezdve, hogy „Európét, a szidóni szüzet egy rozmaringillatú, / fehér rinocérosz rabolta el”, egészen odáig, hogy „A rinocéroszellenes médiában napok óta terjed a hír, / hogy a járvány okozója az úgynevezett patient zero, / egy indiai rinocérosz, aki nem volt hajlandó karanténba / vonulni.”

„Átváltozni vajon mit jelent? Istenből állatba,
kitérőt sem téve az emberi élet felé. Átváltozni,
testet cserélni, és mit még, vajon tiszta öröm,
ahogy megszabadulni a fogságból, egy halálos
betegségből nem egyértelműen az? Vissza lehet-e
térni ilyen felszabadulás után az élethez? Másik
testbe lépni, egy állatéba, kitérőt sem téve az emberi
élet felé: hogyan és mitől terem ott egy ember
kezében a fejsze, hirtelen, mint egy villámcsapás,
hogy a beléfagyott tengert feltörje. Kitalál egy istent,
aki rinocérosszá változott? Vagy talál magának
egy rinocéroszt, hogy benne istenét lássa?”

Így lesz a rinocérosz egyszerre félelmetes, fenyegető, bumfordi és szerethető figura, akiben megtestesül a „más”, a máshonnan érkező, az idegen, a reménytelen szerelmes, az értelmiségi, vagy a regényírás nehézségeivel küzdő író. Az Ó, rinocérosz egyszerre vicces és szomorú, verssoraiba beépülnek a klasszikus irodalmi szövegek, a mai közélet abszurd szólamai, Kertész Imre írásainak részletei, Albrecht Dürer metszetei.


Schein Gábor könyve izgalmas kísérlet is: a műfaj rugalmasságának próbája, amely hol kisebb, hol nagyobb ugrásokat enged meg térben és időben. Az Ó, rinocérosz műfajok és műnemek határterületeit átlépő verses regény, groteszk szatírjáték, ironikus enciklopédia, Ovidius, Rabelais és Karl Kraus találkozása a karneváli állatkertben.

Az Ó, rinocérosz című kötetről beszélget Schein Gábor és Szegő János március 22-én 18 órakor a Líra Könyv és a Magvető Facebook oldalán.