Megjelent Schwechtje Mihály első könyve

A Tilos Az Á Könyvek idei legelső könyve a Félúton Berlinbe egy vagány, sodró lendületű “comig of age” történet a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) című film rendezőjétől.

Schwechtje Mihály: Félúton Berlinbe

„Túl sok az inger, és kész. Ezt egyszer fel is írtam ide a koliágyra. „Túl sok az inger”. Már nincs egy hónap, és ki kell költözni innen. Hiányozni fog ez a felirat. Meg az egész. Szilvike hülyeségei, a röplabdaedzések, Singer tanár úr, Varga Bori, akit már tizenegyediktől tegezhetünk, meg a vadgesztenyefák.” - írja a könyv főszereplője, az okos, érzékeny 18 éves Vivi. Anyja és öccse a közeli faluban él, az apja tíz éve Németországban dolgozik, ő pedig most érettségizik egy vidéki kisvárosban. Koliban lakik, tanárképzőre készül, és reméli, viszonylag gondtalan élete a gimi után is folytatódik. De a dolgok nem a tervei szerint haladnak – mind a barátnőivel, mind a szüleivel, mind a szerelemmel közbejön valami, ami miatt Vivinek mennie kell és muszáj megállnia Halle-Neustadtban, félúton Berlin felé.

A hazai és nemzetközi filmes világban is elismert rendező első regénye olyan aktuális témákkal foglalkozik, mint a vidéki falu és kisváros ellentéte a világváros Berlinnel, a külföldön dolgozó apa, az érettségiző fiatalok útkeresése. Az író első regényén erősen érződik a filmes dramaturgia hatása. A Félúton Berlinbe egy lendületes, letehetetlen regény az első szerelemről, felnőtté válásról, egy végzős, hatalmas utat bejáró kamaszlány narrálásában.

A rendező első nagyjátékfilmje, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) után a most megjelent Félúton Berlinbe is egy kamaszokról szóló történet:

“Szembesültem egy jelenséggel, amit a 2008-as gazdasági válság termelt ki. Sokan kényszerültek arra, hogy külföldre járjanak dolgozni, miután az itthoni építőipar bedőlt. Ennek a folyamatos ingázó életmódnak a hatására olyan családok jöttek létre, amelyekben a férfiak évente csak néhányszor, sátoros ünnepeken látogatnak haza.

A gyerekek úgy nőnek fel, hogy alig ismerik az apjukat. Erről szerettem volna írni, és automatikusan adta, hogy ismét kamaszok és a kamaszkor körül fog forogni a történet. Ebben a történetben a szülő-gyerek kapcsolatra és a kamaszkori szerelmi próbálkozásokra koncentráltam.” - mondta el Schwechtje Mihály interjújában.

A kamaszkor nagy kérdései mellett - szerelem, érettségi, útkeresés - olyan aktuális problémákat is feldolgoz a történet, mint hogy hogyan lehet videochaten összetartani a több országban élő családot, és hogy milyenek az utolsó napok egy kisvárosi gimnázium kollégiumában. Vagy, ami azt illeti, mekkora ugrás onnan Berlin, és hogy mi történik félúton.

14 éven felülieknek
Interjú a szerzővel
Beleolvasó a könyvbe